Cum te aperi de furtuni. Cod galben în zeci de județe din țară
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță în mare parte din țară cod galben de vreme rea. În astfel de momente este foarte important să știi cum să te aperi de furtuni.
În intervalul 12 iunie ora 14:00 – 13 iunie ora 06:00, ANM anunță o atenționare meteorologică de cod galben, care vizează peste 20 de județe din țară. „În intervalul menționat, în Oltenia, sudul și estul Transilvaniei, sudul Banatului, jumătatea de nord a Munteniei, sud-vestul Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, transmit meteorologii.
De asemenea, în 12 și 13 iunie este în vigoare și un cod galben de caniculă. „În intervalul menționat, în Muntenia, în sudul Olteniei și în zona continentală a Dobrogei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități”, mai transmit reprezentanții ANM.
Rămâi informat. Urmărește canalele oficiale de informare. Urmează instrucțiunile de urgență ale autorităților;
Intră la interior când auzi tunete! Dacă poți auzi tunetele, ești suficient de aproape de furtună pentru a fi lovit de fulger;
Evită șocurile electrice. Stai departe de copaci înalți, apă și electronice.
Cum treci cu bine de o furtună
Când știi că urmează să vină o furtună în zona ta, evită ieșirile. Stai în locuința ta și încearcă să identifici cele mai sigure locuri. Un alt lucru util pe care-l poți face este să stabilești cu familia un plan de urgență. Identifică un loc sigur de întâlnire cu familia. Asigură-te că toți membrii familiei sunt familiarizați cu locația și știu să se întâlnească acolo după o urgență. Identifică un loc de relocare unde familia și animalele pot merge dacă furtuna provoacă alunecări de teren și inundații. Dacă sunt anunțate furtuni extrem de violente, pregătește și un rucsac de urgență în care să incluzi materiale și instrumente necesare pentru situații neprevăzute, cum ar fi repararea ferestrelor, de exemplu.
În timpul furtunii rămâi în interiorul locuinței cel puțin 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet. Pentru a preveni electrocutarea, evită utilizarea apei, a dușului sau a băilor. Pentru a-ți proteja electrocasnicele și aparatele, scoate-le din priză. Ele ar putea fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. Dacă există timp, asigură obiecte grele din exterior aducându-le înăuntru. Dacă sunt lăsate afară sau neasigurate, ele ar putea fi luate de vânt.