Fii pregătit. Cum te protejezi împotriva caniculei
Vara a sosit. Meteorologii anunță deja coduri galbene și chiar portocalii de căldură extremă. În zilele cu temperaturi ridicate este foarte important să limitezi plimbările și să te hidratezi, însă trebuie să ți cont și de alte aspecte. Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fii pregătit” te învață cum să te protejezi împotriva caniculei.
Atunci când termometrele indică, timp de câteva zile la rând, temperaturi peste 32 grade Celsius, vorbim de caniculă. În zilele noastre aceste temperaturi au devenit tot mai dese, motiv pentru care trebuie să avem și mai multă grijă. Cele mai vulnerabile persoane la caniculă sunt:
vârstnicii (mai ales cei trecuți de 65 de ani);
copiii, mai ales cei sub doi ani (metabolismul lor diferă de al adulților);
femeile gravide;
persoane cu boli cronice (diabet și boli endocrine, boli mentale, adicții de substanțe sau alcoolism, schizofrenie, Parkinson, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale etc.);
persoane care sunt sub anumite tratamente medicale (cele care au febră sunt în pericol mai mare);
persoane vulnerabile socio – economic (persoanele fără adăpost, imobilizate, cele lipsite de informare, izolarea socială);
persoane cu anumite ocupații (persoanele care muncesc în aer liber în condiții nepotrivite, care prestează muncă fizică în condiții neadecvate, mai ales dacă au anumite probleme de sănătate, dar și sportivii).
Ce să faci pentru a rămâne în siguranță
Atunci când știi că urmează o perioadă de temperaturi extreme, organizează-ți programul astfel încât să nu ieși prea mult între orele 11:00 – 18:00. În același interval evită efortul fizic sau munca în aer liber. Dacă totuși ești nevoit să ieși, poartă haine de culoare deschisă, largi, acoperă-ți capul cu o pălărie și protejează-ți ochii cu ochelari de soare. Pentru a-ți păstra locuința răcoroasă, ai grijă să acoperi ferestrele cu draperii, jaluzele, obloane. Folia de aluminiu este și ea o variantă de a împiedica căldura să intre înăuntru.
Pentru a preveni deshidratarea, nu uita să consumi suficientă apă. Potrivit platformei fiipregatit.ro, un adult ar trebui să consume aproximativ opt pahare de lichide pe zi. Poți verifica nivelul de hidratare în funcție de culoarea urinei. Dacă urina este galben închis, este indicat să bei mai multă apă. Pentru protecția pielii nu uita să folosești o cremă sau un spray cu factor de protecție solară (SPF), iar pentru a te răcori poți să faci dușuri reci. Pe timp de caniculă, alimentația joacă, de asemenea, un rol important. Mănâncă regulat, echilibrat și ușor, incluzând în mesele tale multe fructe și legume. În plus, evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.