Legea privind autobuzele școlare, promulgată. Elevii și profesorii pot circula gratuit
La finalul lunii mai legea privind autobuzele școlare a fost promulgată. Asta înseamnă că elevii și profesorii vor circula gratuit către și de la școală. Cheltuielile sunt suportate de unitățile administrativ – teritoriale, din bugetul local.
Potrivit legii, autovehiculele școlare destinate transportului elevilor din învățământul preuniversitar de stat pot fi folosite atât în scopul deplasării la cursuri, cât și la alte activități culturale sau educative. „Autovehiculele școlare sunt inscripționate în mod unitar, indiferent de marca / tipul autovehiculului respectiv, în partea frontală, cât și pe lateral cu textul „TRANSPORT ȘCOLAR”, textul având culoarea neagră pe fond galben”, se arată în lege.
Dat fiind faptul că administrația locală suportă cheltuielile aferente transportului elevilor, unitățile de învățământ trebuie să transmită primarului câteva informații. Acestea sunt: graficul de circulație, traseul / traseele, locul de îmbarcare, numărul de elevi transportați într-o cursă și numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfășurării cursurilor anului școlar curent. Numărul elevilor transportați într-o cursă nu poate depăși numărul locurilor.
La fel se procedează și în cazul în care unitatea de învățământ organizează o activitate în afara școlii. „În scopul deplasării elevilor și cadrelor didactice la activități cultural / educative, de natură să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale, pentru autovehiculele școlare, unitatea de învățământ transmite primarului: locul de îmbarcare, locul de destinație / punctele de destinație, traseul / traseele, durata, perioada de efectuare a traseului / traseelor și frecvența. Numărul elevilor transportați într-o cursă nu poate depăși numărul locurilor. Traseele se pot organiza pentru orice destinație de pe teritoriul național, atât în timpul anului școlar, cât și în perioada vacanțelor”, se mai arată în lege.
Ce obligații le revin elevilor
Elevii, principalii beneficiari ai acestei legi, trebuie să țină cont de câteva aspecte. Ei sunt obligați să ocupe locurile stabilite în timpul deplasării. În plus, trebuie să aibă un comportament și un limbaj civilizat și să nu distrugă bunurile din respectivul autovehicul. Cei care nu respectă aceste obligații pot primi sancțiuni disciplinare. Concret, li se poate interzice să se mai deplaseze cu autovehiculele școlare pentru o perioadă determinată de timp.
Legea mai prevede ca îmbarcarea și debarcarea elevilor să se realizeze doar în locurile special stabilite în acest sens. „Pentru îmbarcarea – debarcarea elevilor în alte locuri decât cele stabilite și pentru orice eventual incident petrecut cu această ocazie, va fi răspunzător direct conducătorul auto”, se arată în lege.