MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. De ce s-a micșorat creierul oamenilor de-a lungul timpului
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre cum s-a micșorat creierul oamenilor de-a lungul timpului.
Oamenii de știință consideră că astăzi creierul nostru este cu aproximativ 13% mai mic decât al celor care au trăit acum 100.000 de ani. Explicația însă, îi nedumerește pe cercetători. În mod tradițional, se crede că „creierul nostru mare” este ceea ce diferențiază specia noastră de animale. Capacitatea de gândire și de inovare a oamenilor a făcut ca de-a lungul vremii să inventeze diferite obiecte. Și, în acest fel, să-și facă viața mai ușoară.
Într-un studiu recent din 2023, Ian Tattersall, paleoantropolog și curator emerit la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, a urmărit evoluția creierului uman. A început cu cele mai vechi specii cunoscute și a încheiat cu oamenii moderni. Printre speciile ale căror creiere au crescut în timp se numără Australopithecus afarensis, Homo erectus, Homo heidelbergensis și Homo neanderthalensis. Totuși, odată cu sosirea omului modern, lucrurile s-au schimbat.
De ce s-a micșorat creierul oamenilor
Craniile bărbaților și femeilor de astăzi sunt în medie cu 12,7% mai mici decât cele ale lui Homo sapiens care a trăit în timpul ultimei ere glaciare, potrivit bbc.com. Constatările lui Tattersall le confirmă pe cele ale altora. De exemplu, în 1934, Gerhardt Von Bonin, om de știință, a scris că „există un indiciu clar al unei scăderi (a creierului uman) cel puțin în Europa în ultimii 10.000 sau 20.000 de ani”.
Tattersall sugerează că micșorarea dimensiunii creierului a început în urmă cu aproximativ 100.000 de ani. Asta corespunde unei perioade de timp în care oamenii au trecut de la un stil de gândire mai intuitiv la ceea ce el numește „procesarea simbolică a informațiilor”. Cercetătorul crede că schimbarea a fost provocată de inventarea limbajului. Acest lucru a dus la reorganizarea căilor neuronale ale creierului într-un mod mai eficient. Cu alte cuvinte, pe măsură ce creierele mai mici și mai bine organizate au fost capabile să efectueze calcule mai complexe, creierele mari, costisitoare din punct de vedere metabolic, au devenit pur și simplu inutile.
Misterul rămâne însă nedeslușit. Asta deoarece alți paleontologi susțin că fosilele arată că micșorarea creierului s-a produs mai recent. Jeff Morgan Stibel, de la Muzeul de Istorie Naturală din California, consideră că o schimbare a climei, și nu limba, ar putea explica faptul că avem creiere mai mici. Într-un studiu realizat în 2023, el a constatat că scăderea dimensiunilor creierului se potrivea cu perioadele de încălzire a climei.