5 iunie, zi liberă pentru elevi și profesori. Ce se sărbătorește
Pentru prima dată, ziua de 5 iunie, care cade într-o zi de miercuri, va fi zi liberă pentru elevi și profesori. Atunci se sărbătorește Ziua Învățătorului și totodată ziua în care s-a născut Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc.
Prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007 s-a stabilit ca în data de 5 iunie să fie sărbătorită Ziua Învățătorului. Dacă până acum elevii și profesorii sărbătoreau organizând diferite activități, de anul acesta ziua va fi liberă. Decizia a fost luată după marea grevă a profesorilor. Noul contract colectiv de muncă, printre care se numără și noutatea legată de ziua liberă de pe 5 iunie, a intrat în vigoare în 6 iulie 2023. Potrivit contractului, profesorii, și implicit elevii, au liber în:
Zilele de repaus săptămânal;
1 și 2 ianuarie;
6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
1 decembrie;
25 și 26 decembrie;
Două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte;
Alte zile care precedă și / sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Calendarul anului școlar 2023 – 2024
În 8 mai a început Modulul 5 de învățare, iar el durează până în 21 iunie. Apoi, urmează cel mai așteptat moment al anului de către elevi: vacanța de vară. Ea are loc în perioada 22 iunie – 8 septembrie, urmând ca din 9 septembrie să înceapă următorul an școlar. Există însă situații în care anumiți elevi încheie cursurile mai devreme. Este vorba despre cei din clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru care anul școlar se încheie la data de 7 iunie.
Elevii de clasa a VIII-a iau și ei vacanță puțin mai repede decât ceilalți colegi. Pentru ei anul școlar are 35 de săptămâni de cursuri și se încheie în data de 14 iunie. Pe de altă parte, pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie în 28 iunie.