COMORILE MUZEELOR: Patrimonium 2022-2023 la Muzeul Național al Banatului
Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, are plăcerea de a vă invita miercuri, 29 mai 2024, ora 18:00, la un vernisaj de zile mari: „Patrimonium 2022-2023”.O expoziție care își propune să vă surprindă și să vă încânte cu cele mai noi și valoroase achiziții, donații și restaurări.
Peste 500 de exponate
Ce veți putea admira? Peste 500 de exponate, fiecare cu povestea sa. Printre piesele de rezistență se numără fascinanta pictură „Legenda din Caransebeș”, portretul impunător al lui János Bachó de Dezsér și cel al generalului Kristof Károly Piatsek. Iar colecția Virgil Birou aduce un plus de diversitate și bogăție culturală.
Virgil Birou, născut în 1903 în Ticvaniu Mare, a fost o figură emblematică pentru cultura și arta din Banat. Deși profesia sa principală a fost cea de inginer, pasiunea lui pentru literatură, reportaj și fotografie l-a transformat într-un cronist vizual și textual al regiunii. Activitatea sa literară și fotografiile sale oferă o fereastră spre viața cotidiană, tradițiile și peisajele Banatului din prima jumătate a secolului XX. În calitate de președinte al Asociației Scriitorilor Români din Banat, Birou a jucat un rol crucial în promovarea culturii și artei locale.
Relația dintre Romul Ladea și Virgil Birou a fost una de colaborare și admirație reciprocă. Bustul lui Birou, realizat de Ladea, este nu doar o mărturie a talentului sculptorului, ci și un omagiu adus prieteniei și respectului mutual dintre doi mari creatori. Această operă de artă, datând din anii ’30, reprezintă un simbol al legăturii strânse dintre artă, știință și literatură. Sublinează importanța dialogului interdisciplinar pentru cultura Banatului.
Descoperiri din situl Cornești
Și pentru că arheologia ne dezvăluie mereu noi mistere, veți putea explora și descoperi din situl Cornești. Colaborările internaționale au scos la lumină artefacte din Epoca Târzie a Bronzului. “Grație achizițiilor, dar și prețioaselor donații, precum cele ale doamnei Annemarie Podlipny-Hehn și ale familiei Kämpfer, patrimoniul nostru s-a îmbogățit considerabil. Laboratorul Zonal de Restaurare, recent reacreditat, va prezenta rezultatele muncii sale minuțioase printr-o serie de obiecte restaurate” spun reprezentanții MNAB.