Întreaga planetă, hrănită de 12 specii de plante și cinci specii de animale
Hrana joacă un rol esențial în viața oamenilor. Mâncarea ne dă energie și ne ajută să ne desfășurăm activitățile zilnice. Un aspect interesant este că studiile și rapoartele realizate de-a lungul timpului arată că întreaga planetă este hrănită în mare parte de numai 12 specii de plante și cinci specii de animale.
Oamenii se hrănesc în marea lor majoritate cu legume și carne. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, citată de bbc.com, cel puțin 30.000 din cele 350.000 de specii de plante cunoscute sunt comestibile. Surprinzător este însă faptul că doar 12 plante și cinci animale hrănesc populația lumii. Aproximativ 60% din toate caloriile și proteinele pe care le obținem de la plante provin din doar trei culturi. Este vorba despre orez, porumb și grâu.
Cât de gravă e situația
Deși nu pare a fi ceva grav că ne hrănim doar din câteva soiuri de plante, gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă speciile de care oamenii depind atât de mult ar dispărea. Vedem cum, an de an, schimbările climatice afectează culturile agricultorilor. Așadar, ne-am putea aștepta la un astfel de scenariu. În plus, există situații reale cu care s-au confruntat oamenii de-a lungul timpului. Foametea devastatoare care a lovit Irlanda la sfârșitul anilor 1840 și 1850, de exemplu, a rezultat din dependența de un singur fel de cartof cultivat de fermieri. Când o ciupercă a început să le distrugă culturile, a distrus o sursă majoră de hrană pentru țară. Peste un milion de oameni au murit din cauza foametei care a urmat.
O situație asemănătoare a fost legată de banane. Deși există peste 1.000 de soiuri de banane, comerțul global s-a bazat timp de decenii pe un singur soi numit Cavendish. Asta până în momentul în care o ciupercă s-a răspândit rapid și a distrus recoltele din America Latină, Asia, Australia, Orientul Mijlociu și Africa.