Reguli noi privind efectuarea tatuajelor în cazul minorilor
Ordinul nr. 1.648/2024 emis de Ministerul Sănătății impune reguli noi privind efectuarea tatuajelor în cazul minorilor. Cu alte cuvinte, cei sub 18 ani nu vor mai putea să se tatueze.
Potrivit documentului semnat de ministrul Alexandru Rafila, saloanelor specializate le este interzis să facă proceduri de tatuare cosmetică și artistică minorilor. Nici dacă au un acord din partea părinților.
Interzis la piercing
Cei cu vârste sub 18 ani nu-și pot face nici piercinguri. Aici există însă o excepție. O pot face doar în cazul în care procedurile se fac în zona urechilor. „Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal și implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani. Cu excepția piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui / tutorelui”, prevede alineatul 1 din articolul 15 al capitolului III din Ordinul de ministru.
Același articol interzice efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică și artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Totodată, este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale. Mutilarea genitală, de orice fel, este și ea interzisă. „Se interzice mutilarea genitală sub orice formă, precum și orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei. Nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”, prevede articolul 16 al aceluiași capitol amintit.
Norme de igienă pe care saloanele trebuie să le respecte
Cei care vor totuși să-și facă un tatuaj, o pot face după împlinirea celor 18 ani. Dacă iau această decizie, tinerii trebuie să fie atenți la câteva aspecte. În primul rând, unde merg să-și facă tatuajul dorit. Aceștia trebuie să țină cont ca salonul să respecte normele de igienă. În plus, tatuatorul trebuie să fie o persoană instruită și calificată în acest sens. Adică să fi absolvit un curs de specialitate.
Potrivit legii, în timpul procedurii operatorul trebuie să folosească mănuși de unică folosință, sterile, de tip chirurgical, fiind obligatorie și igiena mâinilor. Echipamentul folosit trebuie să fie și el, bineînțeles, curat și dezinfectat. „Operatorul trebuie să folosească echipament de lucru curat și dezinfectat prin termodezinfecție sau de unică folosință, bonetă cu care se acoperă părul în întregime, mască și ochelari. În cazul în care se anticipează posibilitatea de murdărire, trebuie folosite mâneci și șorț impermeabil”, se mai arată în Ordinul de ministru. Toate normele de igienă care trebuie respectate în saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală sunt disponibile aici, la capitolul III.