Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara luptă cu infecțiile nosocomiale
Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara luptă cu infecțiile nosocomiale. Un proiect de dezvoltare a infrastructurii vizează achiziția de echipamente noi, toate menite să reducă riscul de îmbolnăviri.
Printre obiectivele proiectului, care trebuie implementat în totalitate până în noiembrie, se numără modernizarea blocului operator și dotarea acestuia cu aparatură modernă. La începutul anului a fost montat un robot chirurgical Senhance Surgical System, al cărui rol e important în reducerea incidenței infecțiilor nosocomiale. Cinci medici și două asistente medicale au fost instruite să îl poată folosi, iar până acum au fost făcute 27 de intervenții chirurgicale. Printre ele, hernii inghinale, varicocel sau chist de ovar.
Infecțiile nosocomiale se transmit atunci când iei contact cu diverse persoane. Robotul de la Spitalul de Copii Louis Țurcani are trei brațe, este performant și asistat digital. Toate aceste caracteristici fac ca echipa chirurgicală să se reducă la una sau două persoane care intră în sală. Practic, robotul îi ajută pe medici să limiteze contactul pacientului cu persoane potențial purtătoare de infecții.
Alte dotări incluse în proiect
Proiectul, a cărui valoare este de aproximativ 35 milioane de lei, mai vizează și dotarea cu echipamente performante a laboratorului. Dacă înainte procesul necesita mai mult timp și era mai complicat, acum lucrurile s-au simplificat. „Acum avem o linie automată, practic un robot. Doar introduci proba, iar el va prelucra, va identifica germenii fără să mai existe posibilitatea să ai contaminare. Și mai sunt câteva aparate care realizează o identificare rapidă; aici ai nevoie de exactitate, să știi ce germeni identifici, și rapiditate – adică să fii rapid și exact”, a declarat, potrivit expressdebanat.ro, Liviu Tamaș, medic primar de medicină de laborator la Spitalul de Copii Louis Țurcanu.
Alte dotări incluse în proiect vizează sisteme de decontaminare a aerului din încăperi, de dezinfecție a suprafețelor, sterilizare a echipamentelor și instrumentarului medical. Instrumentul capabil să testeze rapid suprafețele pentru a vedea cât de bine sunt îngrijite și care ajută la depistarea germenilor din cadrul spitalului poartă numele de luminometru. Dezinfecția se realizează cu roboți cu lămpi UV, iar aparatele de sterilizare sunt dotate cu filtre performante.