Școli verzi – a fost publicată lista finală a proiectelor admise
Ministerul Educației anunță că a fost publicată lista finală a proiectelor admise la finanțare, în urma contestațiilor, pentru apelul competitiv de proiecte „Construirea și dezvoltarea unei rețele – pilot de școli verzi”.
Din lista finală a proiectelor cu rezultate obținute în cadrul apelului fac parte 227 de proiecte. Un număr de 54 de proiecte au fost admise la finanțare. În același timp, 155 se află în rezervă, iar restul, adică 18 proiecte, au fost respinse. „Dată fiind importanța sectorială a acestei investiții, atât prin construcția de unități de învățământ în zonele cu creștere demografică, cât și prin renovarea și modernizarea celor existente, Ministerul Educației va folosi mecanismul supracontractării, pentru a finanța cât mai multe proiecte eligibile”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.
De ce schimbări vor avea parte unitățile de învățământ
Alocarea financiară destinată acestui apel este de 225.000.960 de euro, fără TVA. Obiectivul investiției este acela de a asigura sustenabilitatea unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi. Prin subcomponenta de reabilitare energetică se urmărește reabilitarea unor unități de învățământ care să intre în rețeaua școlilor verzi. Pentru asta se vor investi 150.000.000 euro. Pe de altă parte, prin componenta de construcții noi se urmărește construcția de unități de învățământ care să dobândească statutul de școală verde. În această direcție vor merge 75.000.960 euro.
„Ne ținem de cuvânt și investim în spații educaționale prietenoase cu mediul. Vor fi reabilitate și construite unități de învățământ. Iar prin această rețea-pilot de școli verzi, vom pune mai mult accent pe educația pentru mediu”, spunea Ligia Deca, ministrul Educației, atunci când a fost lansat apelul. Toate tipurile de unități administrativ – teritoriale (comune, orașe, municipii, și județe), precum și subdivziunile administrativ – teritoriale ale Municipiului București (sectoare) puteau aplica pentru a obține granturi. Atât pentru reabilitarea unităților de învățământ existente, cât și pentru construirea unor noi unități de învățământ, în vederea dobândirii de către acestea din urmă a statutului de „școală verde”.
Lista finală a proiectelor admise, în rezervă și respinse este disponibilă aici.