MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Informații noi despre cum au fost construite piramidele egiptene
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre cum au fost construite piramidele egiptene.
Oamenii de știință au descoperit un braț al râului Nil îngropat de mult timp. El curgea pe lângă mai mult de 30 de piramide din Egipt. Asta ar putea rezolva misterul modului în care egiptenii antici au transportat blocurile masive de piatră pentru a construi celebrele monumente. Brațul fluviului avea o lungime de 64 de kilometri și trecea pe lângă emblematicul complex de piramide Giza. El a fost ascuns sub deșert și terenuri agricole timp de milenii, potrivit unui studiu. Existența râului ar explica de ce cele 31 de piramide au fost construite în lanț de-a lungul unei fâșii de deșert, în urmă cu mii de ani.
Pe unde trecea brațul Nilului nou descoperit
Fâșia din apropierea capitalei Egiptului antic Memphis include Marea Piramidă din Giza, singura structură care a supraviețuit dintre cele șapte minuni ale lumii antice, precum și piramidele Khafre, Keops și Mykerinos. Arheologii au crezut mult timp că egiptenii antici probabil au folosit o cale navigabilă din apropiere pentru a muta materialele gigantice folosite pentru a construi piramidele. „Dar nimeni nu era sigur de locația, forma, dimensiunea sau apropierea acestei mega-căi navigabile de situl piramidelor propriu-zise”, a declarat pentru AFP, potrivit sciencealert.com, Eman Ghoneim, autorul principal al studiului.
Echipa internațională de cercetători a folosit imagini radar din satelit pentru a cartografia brațul râului. Ei l-au numit Ahramat, care înseamnă „piramide” în arabă. Radarul le-a oferit „capacitatea unică de a penetra suprafața nisipului și de a produce imagini ale elementelor ascunse. Inclusiv râuri îngropate și structuri antice”, a mai declarat Ghoneim. Cercetările pe teren și carote de sedimente din sit au confirmat prezența râului. El ar fi început să sece, potrivit cercetătorilor, în urmă cu aproximativ 4.200 de ani.