Cum să fii în siguranță și în afara școlii. Ghiduri de educație rutieră pentru elevi
În drum spre școală și de la școală copiii trebuie să respecte regulile de circulație. La fel cum o fac și șoferii. Află cum să fii în siguranță și în afara școlii. Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne au elaborat trei ghiduri de educație rutieră.
Siguranța rutieră este o responsabilitate comună, care necesită acțiuni concrete și coordonate. Polițiștii organizează periodic activități în unitățile de învățământ, învățându-i pe elevi cum să se comporte în calitate de pietoni sau dacă merg cu bicicleta, de exemplu. Acum, pentru ca informațiile să ajungă la cât mai mulți elevi, de toate vârstele, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne au pus la dispoziția lor trei ghiduri.
„Indiferent de calitatea noastră de pieton, pasager sau conducător de vehicul, toți avem datoria de a cunoaște regulile de circulație și de a respecta ceilalți participanți la trafic. În aceste condiții, este firesc să ne asigurăm că tinerii și copiii din societatea noastră beneficiază de sprijinul necesar pentru a deveni pietoni, pasageri sau conducători responsabili, care cunosc și respectă regulile de circulație. Pentru a-i ajuta să dobândească aceste cunoștințe esențiale, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne, vă pun la dispoziție următoarele ghiduri de educație rutieră:
Ghid de educație rutieră pentru învățământul primar;
Ghid de educație rutieră pentru învățământul gimnazial;
Ghid de educație rutieră pentru învățământul liceal”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.
Unde sunt disponibile materialele
Ghidul de educație rutieră pentru învățământul primar este disponibil aici. El include informații legate de primul ajutor, repere legislative, precum și fișe de lucru. Printre capitole se mai numără „Regulile micului pieton”, „Strada nu e loc de joacă” și „Pe stradă, în siguranță”.
Cel de-al doilea ghid, cel dedicat elevilor din învățământul gimnazial, poate fi accesat aici. Din cuprins fac parte, printre altele, capitole precum „De ce să respectăm regulile de circulație?”, „Circul în siguranță pe drumurile publice”, „Știu să circul cu mijloacele de transport în comun” sau „Centura de siguranță și poveștile ei”.
Ultimul ghid, cel pentru învățământul liceal, este disponibil aici. El conține capitole adaptate vârstei, cum ar fi: „Când ești pieton, nu privi în telefon”, „Sunt un pasager responsabil”, „Deplasarea cu mopede” sau „Eu conduc, eu decid”.