Richard de la Chefi la cuțite 2024 este un exemplu pentru toți copiii. Are performanțe unice în lume
Chef Richard Abou Zaki, unul din cei patru jurați Chefi la cuțite 20204, are doar 27 de ani și a atins performanțe greu de egalat. Știți că e cel mai bun chef din Italia? Că are, la vârsta lui tânără, trei stele Michelin în portofoliu? Că două le-a primit pentru același restaurant deschis cu numai un an în urmă?
După nume nu-ți dai seama, însă Richard este pe jumătate român, după mama sa, care încă de la șase luni l-a crescut singură. Fiindcă era nevoit să rămână singur acasă, deoarece mama lui trebuia să muncească, la opt ani Richard a început să învețe să gătească. Și i-a plăcut atât de mult încât s-a decis să facă o carieră din asta. A început la Londra, la Le Gavroche, primul restaurant din Anglia cu trei stele Michelin. Apoi s-a întors în Italia și a lucrat la Osteria Francescana din Modena. Localul a făcut parte de două ori din lista celor mai bune 50 de restaurante din lume.
Priceperea, pasiunea și dedicarea și-au pus amprenta pe cariera chef-ului. În prezent acesta are un restaurant cu două stele Michelin, una proaspăt primită, un bar ramen, o pizzerie deschisă într-un fost cinematograf și un bistro lângă mare, specializat în burgeri.
Mobilierul restaurantului, inspirat din operele lui Brâncuși
Restaurantul pe care chef Richard îl deține împreună cu chef Pierpaolo Ferracuti se află în Portro San Giorgio, o comună din provincia Fermo, Italia. Localul, numit Retroscena, a fost deschis anul trecut, iar la numai opt luni de la inaugurare a primit prima stea Michelin. Zilele trecute chef-ul a postat câteva imagini în care se mândrea cu faptul că a primit și cea de-a doua stea Michelin. În total, chef Richard deține trei astfel de stele.
O stea Michelin este acordată restaurantelor care oferă preparate culinare deosebite. Sunt luate în considerare cinci criterii universale: calitatea ingredientelor, armonia aromelor, măiestria tehnicilor, personalitatea bucătarului exprimată prin bucătăria sa și, la fel de important, consecvența, atât în întregul meniu, cât și de-a lungul timpului.
Pe lângă preparatele atent gătite, chef Richard și-a pus amprenta și în ceea ce privește aspectul restaurantului. Mobilierul a fost inspirat din operele sculptorului român Constantin Brâncuși. Cum ar fi Masa Tăcerii sau Coloana Infinitului. Localul are doar șapte mese, iar rezervările se fac chiar și cu câteva luni bune înainte. Capacitatea maximă a restaurantului este de 18 clienți, pentru aceștia fiind disponibili nouă bucătari. Meniul conține 10 preparate care arată ca niște opere de artă, platingul fiind făcut cu o atenție sporită la detalii.