Metodologia de evaluare externă a calității educației, în consultare publică
Ministerul Educației anunță că metodologia de evaluare externă a calității educației, precum și criteriile, standardele și indicatorii de performanță utilizate, elaborate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), au fost lansate în consultare publică.
Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior este instituia care garantează asigurarea calității educației în învățământul superior. Atât pe plan național, cât și la nivelul statelor membre în Spațiul European al Învățământului Superior (SEÎS). Aceasta desfășoară activități de evaluare și asigurare externă a calității pentru organizații furnizoare de educație care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, precum și pentru organizații furnizoare de educație românești care funcționează legal pe teritoriul altor state.
Principalele elemente ale metodologiei
Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației. Tot în consultare publică sunt și Criteriile, standardele și indicatorii de performanță utilizate în evaluarea externă a calității educației. Metodologia de evaluare externă a calității educației cuprinde următoarele elemente:
principiile fundamentale în abordarea calității educației;
modalitatea de inițiere și evaluare a programelor de studii universitare și de dobândire a statutului juridic de organizație furnizoare de educație de către instituția solicitantă;
descrierea procedurilor de acreditare, precum și de înființare de instituții de învățământ superior;
modalitățile de adoptare a deciziilor de către ARACIS;
condițiile în care o instituție de învățământ superior poate parcurge o procedură de evaluare externă la nivel instituțional simplificată sau, după caz, de auditare.
„Criteriile, standardele și indicatorii de performanță utilizate în evaluarea externă a calității educației sunt distincte pentru evaluarea instituțională, precum și pentru evaluarea de programe de studii universitare și vizează domeniile: Capacitatea instituțională; Eficacitatea educațională; Managementul calității”, transmit reprezentanții Ministerului Educației. Toate documentele supuse consultării publice sunt disponibile integral aici. Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în 10 zile calendaristice (de la data publicării – 17 mai) pe adresa de e-mail dgis@edu.gov.ro.