Cum obțin copiii noile pașapoarte. Se va schimba legea
Camera Deputaților a votat o propunere legislativă care modifică procedurile de obținere a pașapoartelor pentru români. Practic, se schimbă legea privind obținerea pașaportului. Iată care sunt noutățile care-i vizează pe minori.
Noua formă a legii nr. 248/2005 modifică articolul 17, alineatul 2, care face referire la cazurile în care între părinți există neînțelegeri. „Eliberarea pașaportului simplu electronic pentru minor, în cazul în care există neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 171 alin. (1) lit. a), se efectuează numai după soluționarea acestor cazuri de către instanța de judecată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 ori prin ordonanță președințială prin care instanța a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului”, se arată în proiectul de lege. De asemenea, articolul 171 amintit mai sus a fost și el modificat.
Care sunt situațiile prevăzute la articolul 171
„Pașaportul simplu temporar se eliberează de către serviciile publice comunitare de pașapoarte sau de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate la care au fost depuse cererile, cetățenilor români care îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege și care nu se află în una dintre situațiile de suspendare a exercițiului dreptului la liberă circulație în străinătate sau în alte cazuri în care instanța de judecată a impus obligația de a nu părăsi teritoriul României, în condițiile legii penale, în următoarele situații:
Când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și nu există timpul necesar pentru obținerea acordului celuilalt părinte prevăzut la art. 17;
Pentru cetățenii români aflați în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile și care declară că este necesar și urgent să își continue călătoria în străinătate sau să își reglementeze șederea / situația juridică pe teritoriul unui stat;
În situații obiective și urgente, în care este necesară prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea și eliberarea pașaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obținerea unor vize”, se mai arată în proiectul de lege.
În cât timp se eliberează pașaportul simplu electronic
Pașaportul simplu electronic se eliberează în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii, potrivit legii. Situațiile prevăzute la alineatul 1, litera a, trebuie dovedite, după caz. Fie cu documente emise de instituția care organizează studiile / concursurile oficiale, fie cu documente emise ori avizate de o autoritate medicală română. Din ele trebuie să rezulte perioada și statul / statele în care se vor desfășura studiile / concursurile. Ori în care va fi urmat tratamentul medical. Proiectul de lege integral poate fi consultat aici.