Tusea convulsivă, noul inamic al copiilor. Apar tot mai multe cazuri
Până acum copiii, părinții și medicii se confruntau cu rujeola. Acum, tusea convulsivă este noul inamic al tuturor europenilor. Mihai Craiu atrage atenția asupra necesității vaccinării și scoate în evidență problemele care pot apărea.
Tusea convulsivă mai este numită în popor și tuse măgărească. Aceasta este o boală descrisă încă din secolul al XVI-lea și este înalt contagioasă. Totuși, încă din anul 1940, boala poate fi prevenită prin vaccinare. Potrivit medlife.ro, vaccinarea a scăzut dramatic numărul de cazuri de la 200.000 /an înainte de 1940 până la sub 10.000 în 1965. După 1980 au fost semnalate creșteri ale numărului de cazuri. În România, în 2016 au fost raportate 95 de cazuri.
Boala are izbucniri epidemice în cicluri la trei – cinci ani. Incidența e mai mare la sugarii sub șase luni, care nu au schemă completă de vaccinare, și la copiii de 10 – 14 ani, când imunitatea post-vaccinare scade. Cauza bolii este o bacterie numită Bordetella pertussis. Microbul se atașează de cilii (prelungirile) celulelor epiteliale respiratorii, produce și eliberează niște substanțe chimice (toxine) ce determină inflamație în tractul respirator.
Cum se manifestă boala
Tusea convulsivă se manifestă în trei faze. În prima fază, care apare la cinci – 10, până la 21 de zile de la expunere. Simptomele sunt similare unei răceli banale cu rinoree, febră ușoară / moderată și tuse. A doua fază, numită și paroxistică (sau convulsivă), dă, de fapt, numele bolii. Se caracterizează prin accese numeroase, rapide, de tuse repetitivă, cauzate de dificultatea de a elimina mucusul gros din căile respiratorii. În accesul de tuse, frecvent se poate produce congestionarea sau cianoza (învinețirea) feței, însoțită de pauză în respirație (apnee) și/sau vărsătură după tuse. Urmează inspirul, care este lung, dureros, cu efort, astfel că, la sfârșitul lui, pacientul scoate un zgomot ascuțit ca un „răget”. La copilul mic sub 1 an există chiar pericolul de deces pe durata accesului de tuse.
Accesele de tuse apar frecvent noaptea, până la 15 episoade / 24 de ore. Ele cresc în frecvența în primele 1 – 2 săptămâni, rămân la aceeași frecvență pentru 2 – 3 săptămâni, iar apoi scad treptat. Atunci, pacientul intră în faza a treia, de convalescență. În total, accesele de tuse durează 6 – 8 săptămâni.
Tratament și prevenție
Tusea convulsivă constă în antibiotic întrucât este o boală bacteriană. Pentru a avea eficiență, tratamentul cu antibiotic pentru tuse convulsivă la copii trebuie instituit cât mai repede. Cele mai temute complicații ale tusei convulsive la copii sunt cele care afectează aparatul respirator și sistemul nervos. Sugarii și copiii mici sub 2 ani au cel mai mare risc de boală și complicații, mai ales sugarii mici care nu au avut timp să se imunizeze. 50% dintre copiii cu vârsta sub 1 an au nevoie de îngrijiri în spital, mai ales cei sub 6 luni, din cauza riscului mare de complicații.
Boala poate fi prevenită prin vaccinare. În prezent există două tipuri de vaccin utilizate, iar ambele au componentă Pertussis acelulara. Primul este vaccinul care este utilizat la copii în schema națională de vaccinare – vaccinarea primară cu trei doze la 2, 4 și 11 luni (vaccin hexavalent). Vaccinul nu este administrat singur, ci împreună cu vaccinul împotriva hepatitei B, difteriei, tetanosului, poliomielitei și bacteriei Haemophilus influenzae, toate încorporate într-un vaccin hexavalent. Al doilea tip de vaccin (cel tetravalent) se utilizează pentru copiii peste șapte ani complet nevaccinați sau ca doză booster (întărire a imunității) la adolescent și adulți.
Mihai Craiu atrage atenția asupra vaccinării
Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra bolii și nevoii de vaccinare. La spital ajung tot mai mulți copii cu tuse convulsivă, iar această situație ar putea fi evitată dacă cei mici ar fi vaccinați. „Pe marii campioni ai curentului antivaccinist îi pot invita să vadă, cu ochii lor cât de mult se chinuie un copil bolnav de pertussis. Și să iși asume emoțiile unei discuții cu părinții acestor copii. Să le spună acestora ce “boală banală” este tusea convulsivă și să îi liniștească în ce privește evoluția copiilor lor. Să le povestească unor persoane confruntate cu pericolul real despre pericole ipotetice sau imaginare. Au de unde alege (…).
Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut. Vom pierde tot ce s-a câștigat în istoria de peste un secol de vaccinare la nivel global dacă vom continua să închidem ochii și să ne facem că nu vedem, pe principiul „nu este treaba mea”. Iar când vom avea bolnavi în familie sau printre prieteni va fi probabil prea târziu. Pentru unii. Dacă aveți îndoieli mergeți să discutați cu medicul dumneavoastră. Verificați calendarul de vaccinare. Recuperați restanțele, dacă există. Pentru copiii din România recuperarea vaccinării se face în mod gratuit, la medicul de familie”, transmite Mihai Craiu, într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.