Timișoara Refugee Art Festival revine. Ce presupune noua ediție
Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale anunță revenirea festivalului Timișoara Refugee Art. În perioada aprilie – noiembrie proiectul se transformă într-un program cultural cu intervenții în comunitățile locale.
Timișoara Refugee Art Festival (TRAF) revine într-o formă complexă. Proiectul și-a extins grupul țintă către comunitățile defavorizate, către persoanele marginalizate, excluse social sau supuse riscurilor de excluziune socială și persoanelor vulnerabile din toate categoriile de vârstă. Festivalul care a pornit în 2017 reprezintă un răspuns pentru crearea unui context intercultural. Un context de celebrare a diversității culturale locale și internaționale din Timișoara. Prin intermediul lui se promovează solidaritatea socială și participarea în viața culturală locală a persoanelor vulnerabile.
„Suntem onorați pentru al optulea an consecutiv să vorbim despre solidaritate prin intermediul artei. Nu doar față de refugiații, solicitanții de azil sau migranții din Timișoara. Ci pentru grupuri vulnerabile în general, pe care le aducem împreună și în atenția comunității pentru a continua să construim poduri de comunicare, interacțiune și proximitate. Timișoara este un oraș cu o bogată diversitate etnică, aflat la confluența mai multor culturi. Fapt ce îi oferă un potențial inovator cultural unic, îndemnând la toleranță și deschidere. Totuși, acest melanj de tradiții, obiceiuri, valori, principii poate să stârnească deseori reticențe față de nou sau diferit. Astfel, TRAF 8 își propune să creeze un spațiu sigur, al toleranței, care unește comunitățile sub egida artei”, declară Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației LOGS.
Activitățile din programul Timișoara Refugee Art Festival
Activitățile propuse pentru cea de-a 8-a ediție a festivalului vizează implicarea și formarea unei rețele de cel puțin 15 mediatori interculturali în Timișoara. Aceștia vor activa pe perioada proiectului și vor consolida, prin formare și practică, noi abilități de mediere interculturală, autoreprezentare și dezvoltare profesională. Vor fi realizate și 15 șezători urbane în care să interacționeze direct cu comunitățile locale, utilizând ateliere de artă și storytelling ca motor de creștere individuală, dezvoltare și implicare comunitară și dialog intercultural. În plus, vor fi organizate patru ateliere de circ și teatru alături de o echipă internațională de clovni din Liban, cu experiență în domeniul social, în tabere de refugiați din întreaga lume.
De asemenea, cinci reprezentații de piese de teatru imersiv, nonverbal, vor reuni piese de teatru ca „The Game” de Ana Mărgineanu (regie) și Peca Ștefan (text), „7 Vieți Fără Tine” și o piesa de teatru forum, alături de Ana Maria Ursu de la Teatrul Basca. Alte activități includ ateliere de reanimare culturală și comunitară pentru parcul Rebeca din cartierul Blascovici sau o expoziție de Dan Perjovschi. Întregul program al festivalului urmează să fie anunțat curând.
„Una din activitățile care va implica tinerii din Timișoara este wAll of us. Un proiect grafic, de artă urbană, care va implica 20 de elevi ai Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara, coordonat de artistul timișorean Andrei Drăgan, alături de alți 10 tineri care provin din medii sociale vulnerabile. Este doar una dintre multele activități pe care le vom desfășura cu și pentru tinerii refugiați, tinerii cu dizabilități, persoanele din minoritatea romă și alte minorități stabilite în Timișoara. Toate activitățile TRAF 8 transmit un mesaj pe tema diversității culturale, etnice, sociale și economice din Timișoara promovând incluziunea și respectul față de toate grupurile din comunitate”, transmite Andreea Argeșeanu, manager de proiect.