Un simbol al eleganței și al puterii, acest pumnal de paradă poartă cu sine ecoul unei ere în care detaliile fine defineau statutul și rafinamentul. Lama sa de oțel, cu o lungime de 61 cm, prezintă un design hexagonal care se încheie cu un decor aurit minunat: un ornament floral deasupra căruia tronează un demnitar încoronat, gravat în ambele părți.
Expoziție de artă în miniatură
Mânerul, sculptat din fildeș, este o adevărată expoziție de artă în miniatură. Ornamentele sculptate evocă scene vii cu păsări stilizate și figuri masculine îmbrăcate în veșminte specifice secolului al XVIII-lea, fiecare detaliu captând esența unei ere de mult apuse. Inelul de alamă și nitul sferic la baza mânerului adaugă un contrast plăcut și o notă de durabilitate. Chiar dacă teaca originală s-a pierdut în negura timpului, splendoarea acestui pumnal de paradă rămâne neștirbită.
Despre MNAB
1872 — La iniţiativa marelui om de cultură Ormós Zsigmond, prefectul comitatului Timiş şi a unui grup de intelectuali, în 25 iulie 1872 s-a înfiinţat prima societate ştiinţifică din Banat, cu denumirea Societatea de Istorie şi Arheologie, care a avut ca scop constituirea unui muzeu istorico-arheologic în Timişoara. Primele obiecte de patrimoniu înregistrate în inventarul său au fost depozitate iniţial într-o încăpere din Palatul Episcopiei de Cenad, acestea provenind din donaţii, descoperiri arheologice întâmplătoare şi achiziţii.
1876 — Cu sprijinul prefectului comitatului Timiş, Societatea de Istorie şi Arheologie din Banat a primit două încăperi în Casa Wellauer, pe strada Lonovics (actuala Augustin Pacha), sediu al muzeului până în perioada interbelică.
1877 — A avut loc deschiderea oficială a Muzeului Banatului pentru public.