Cele mai poluante orașe din lume. Cum este afectată sănătatea locuitorilor
IQAir a publicat raportul mondial privind calitatea aerului, arătând care sunt cele mai poluante orașe din lume. Studiul a analizat în mod special particulele fine, sau PM2,5, care este cel mai mic poluant, dar totodată și cel mai periculos.
Doar 9% din cele peste 7.800 de orașe analizate la nivel global au înregistrat o calitate a aerului care a respectat standardul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acesta prevede că nivelurile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub. Atunci când sunt inhalate, particulele PM2,5 se deplasează adânc în țesutul pulmonar, unde pot intra în fluxul sanguin. Particulele poluante amintite provin din surse precum arderea combustibililor fosili, furtunile de praf și incendiile de pădure. Din punct de vedere al sănătății, inhalarea lor a fost asociată cu mai multe boli și afecțiuni. Printre ele amintim astmul, bolile cardiace și pulmonare, cancerul și alte boli respiratorii, precum și cu deficiențe cognitive la copii.
Orașele din India, printre cele mai poluante
Din primele 100 cele mai poluante orașe din lume o mare parte din ele, 83 mai exact, se află în India. Toate au depășit de 10 ori recomandările OMS privind calitatea aerului. Begusarai, un oraș cu jumătate de locuitori din nordul Indiei, a fost anul trecut cel mai poluant oraș din lume. Concentrația sa medie anuală de PM2,5 a fost de 118,9, adică de 23 de ori mai mare decât recomandările OMS. În clasamentul IQAir acesta a fost urmat de Guawahati, Assam, Delhi, Mullanpur și Punjab, alte orașe din India.
„Ceea ce este de asemenea îngrijorător în multe părți ale lumii este faptul că lucrurile care cauzează poluarea aerului în aer liber sunt uneori și cele care cauzează poluarea aerului în interior. Astfel, gătitul cu alimente necorespunzătoare va crea un risc de expunere în interior care ar putea fi de multe ori mai mare decât în exterior”, a explicat Frank Hammes, CEO al IQAir Global, potrivit cnn.com. IQAir a constatat că 92,5% din cele 7.812 locații din 134 de țări, regiuni și teritorii în care a analizat calitatea medie a aerului anul trecut au depășit orientările OMS privind PM2,5. Doar 10 țări și teritorii au avut o calitate a aerului „sănătoasă”. Este vorba de Finlanda, Estonia, Puerto Rico, Australia, Noua Zeelandă, Bermuda, Grenada, Islanda, Mauritius și Polinezia Franceză.