MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Armata de teracotă, un secret păstrat timp de 2.000 de ani
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre armata de teracotă a primului împărat Qin Shi Huang, unificatorul Chinei de mai târziu.
În martie 1974, un grup de țărani săpau o fântână în provincia chineză Shaanxi, care a fost afectată de secetă. Munca lor a scos la iveală fragmentele unei figuri de lut. Este vorba despre prima dovadă a ceea ce avea să se adeverească ca fiind una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din epoca modernă. Potrivit smithsonianmag.com, lângă mormântul neexcavat al lui Qin Shi Huang, care s-a autoproclamat primul împărat al Chinei în anul 221 î.Hr., se afla o comoară subterană extraordinară. O întreagă armată de soldați și cai de teracotă în mărime naturală, înmormântați timp de peste 2.000 de ani.
Situl, unde se afla capitala antică a lui Qin Shi Huang, Xianyang, se află la o jumătate de oră de mers cu mașina de Xi’an, cu o populație de nouă milioane de locuitori, aglomerată de trafic. Este un ținut uscat și mărăcinos, plantat cu kaki și rodii. Acolo iarna este extrem de frig, iar vara este foarte cald.
Muzeul Războinicilor și cailor de teracotă
În ultimii 50 de ani, arheologii au localizat aproximativ 600 de gropi și un complex de bolți subterane. Unele sunt greu accesibile, dar trei gropi majore pot fi văzute. Ele se află în interiorul Muzeului sitului mausoleului împăratului Qinshihuang, construit în jurul locului descoperirii și deschis în 1979 sub numele de Muzeul Războinicilor și cailor de teracotă Qin. Într-o groapă, coloane lungi de războinici, reasamblate din bucăți sparte, stau în formație. Au cozorocuri sau bonete, dar și tunici sau veste blindate.
Uimitoarea descoperire a părut la început să întărească gândirea tradițională. Adică aceea că primul împărat a fost un războinic necruțător căruia îi păsa doar de puterea militară. Totuși, după cum au aflat arheologii, această evaluare era incompletă. Poate că Qin Shi Huang a cucerit China cu armata sa, despre care se crede că era formată din peste 500.000 de oameni, dar a ținut-o împreună cu un sistem de administrație civilă care a rezistat timp de secole.