POVEȘTILE CULORILOR. Ultramarinul, o nuanță folosită pentru a picta hainele sfinte
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre ultramarin, o nuanță folosită pentru a picta hainele sfinte.
Adesea denumit „albastru adevărat”, pigmentul strălucitor de albastru intens numit ultramarin este iubit de artiști ca atare sau ca o culoare valoroasă pentru amestecuri. Numele său provine din combinația latină a cuvintelor „ultra”, care înseamnă dincolo, și „mare”, făcând referire la faptul că europenii au importat piatra peste mări din Asia. Deoarece producția sa era atât de costisitoare, ultramarinul valora cândva mai mult decât aurul. Cu toate acestea, era foarte apreciat în rândul artiștilor renascentiști.
Ce este ultramarinul și cum se obține
La bază, ultramarinul este un pigment. El se extrage din pământ și este fabricat dintr-o piatră semiprețioasă cunoscută sub numele de lapis lazuli („piatra albastră”) din Afganistan. Este unul dintre cei mai vechi pigmenți albaștri, iar primele dovezi ale utilizării ultramarinului ca piatră decorativă în templele rupestre din Bamiyan datează din secolele VI și VII d.Hr. Pigmentul a început să fie folosit în artă, însă nu toți artiștii și-l permiteau. Vermeer a fost atât de impresionat încât a refuzat să mai picteze fără el și așa și-a făcut familia datoare.
Din anul 1400 ultramarinul a fost adesea folosit pentru a picta hainele Fecioarei Maria, pentru a-i ilustra divinitatea. Artiștii erau încă în conflict financiar atunci când foloseau pigmentul, astfel încât acesta era rezervat operelor de artă semnificative. În 1817, potrivit winsornewton.com, Colegiul Regal de Artă din Londra a oferit un premiu pentru cel care poate produce o versiune sintetică a pigmentului. Peste mai bine de un deceniu, în 1828, chimistul francez Jean – Baptiste Guimet a avut succes. Pigmentul său, French Ultramarine, a fost făcut dintr-un amestec de argilă, sodă, cărbune, cuarț și sulf, încălzit pentru a produce o substanță ultramarină verde. Ea a fost apoi măcinată, spălată și reîncălzită pentru a o transforma într-un pigment albastru.