SĂPTĂMÂNA PATIMILOR. Joi, ziua în care s-a luat Cina cea de Taină
A patra zi din SĂPTĂMÂNA PATIMILOR e una importantă, plină se însemnătate și cu multe evenimente. Primele două au loc în timpul zilei și seara, iar celelalte două evenimente se petrec în noaptea de joi spre vineri. Azi e ziua în care Iisus a luat ultima cină alături de ucenicii săi, cea care poartă numele de Cina cea de Taină.
În Joia Mare Iisus le-a spălat picioarele ucenicilor, dându-le astfel un exemplu de comportament modest, plin de bună – voință. „După ce le-a spălat picioarele și Și-a luat hainele, S-a așezat iar la masă și le-a zis: Înțelegeți ce v-am făcut Eu? Voi Mă numiți pe Mine: Învățătorul și Domnul, și bine ziceți, căci sunt. Deci, daca Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori să spălați picioarele unii altora; Că v-am dat vouă pilda, ca precum v-am făcut Eu vouă, să faceți și voi”, se arată în Biblie (IOAN 13, 12 – 15), potrivit crestinortodox.ro.
După această lecție primită ucenicii se așază la masă luând, împreună cu Iisus, Cina cea de Taină. Acolo Mântuitorul le-a spus ce au de făcut pentru pomenirea Lui. Să ofere pâine și vin. „Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceți întru pomenirea Mea. Asemenea și paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi”, se mai arată în Biblie (LUCA 22, 19 – 20).
Grădina Ghetsimani, locul în care Iisus a fost prins
După ce a luat masa, Iisus s-a retras în Grădina Ghetsimani pentru a se ruga. „Precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei în lume. Pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi, ca și ei să fie sfințiți întru adevăr. Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.
Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei și Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârșiți întru unime, și ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine”, spune Biblia (IOAN 17, 17 – 23).
Ultimul eveniment din această zi este totodată și cel mai emoționant. În timp ce se ruga, Iuda, ucenicul care L-a vândut pentru 30 de arginți, apare acolo cu „armata” marilor preoți care voiau să scape de El. „Și pe când vorbea încă, iată a sosit Iuda, unul dintre cei doisprezece, și împreună cu el mulțime multă, cu săbii și cu ciomege, de la arhierei și de la bătrânii poporului. Iar vânzătorul le-a dat semn, zicând: „Pe care-L voi săruta, Acela este. Puneți mâna pe El. Și îndată, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucură-Te, Învățătorule! Și L-a sărutat”, se arată în Biblie (MATEI 26, 47 – 50). În acel moment mulțimea s-a apropiat și l-a prins pe Iisus.