MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Statuile gigantice de pe Insula Paștelui
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre Insula Paștelui, insula statuilor gigantice. Aceste statui sunt încă un adevărat mister pentru arheologii zilelor noastre.
Insula Paștelui este un teritoriu special al statului Chile, în sud-estul Oceanului Pacific. Populația insulei este de 7.750 de locuitori, iar cel mai înalt punct se află la o altitudine de doar 507 metri.
Interesanta insulă mai este cunoscută după numele de Rapa Nui. Se crede că primii locuitori ai insulei au venit într-un grup organizat pentru a o popula. Arheologii sunt de părere că acest eveniment a avut loc între anii 700 – 800 d.Hr. Alți specialiști consideră că popularea insulei a avut loc mai devreme, în jurul anului 400.
Conform tradiției, primul rege al Rapa Nui a fost Hoto-Matua, un conducător polinezian a cărei ambarcațiune a navigat mii de kilometri până să ajungă pe Anakena, una dintre puținele plaje cu nisip ale insulei.
Statuile din Insula Paștelui sunt un mister pentru arheologi
Această insulă este cunoscută pentru cele aproape 1.000 de statui gigantice numite moai. Atunci când ne gândim la Insula Paștelui ne vin în minte acele statui impresionante. Ele au fost create de primii locuitori și de urmașii acestora. În medie, statuile au o înălțime de patru metri și o greutate de 13 tone.
Pentru sculptarea lor, locuitorii s-au folosit de tuf, o piatră ușoară formată din cenușă vulcanică consolidată. Acest tuf a fost pus ulterior pe platforme ceremoniale de piatră numite ahus. Cu toate astea, motivul creării acestor statui este un adevărat mister pentru arheologi. Nici măcar nu se știe exact cum au fost transportate de-a lungul insulei.
Săpăturile arheologice au scos la iveală trei perioade culturale distincte. Este vorba despre perioada timpurie (700 – 850 d.Hr.), perioada de mijloc (1050 – 1680) și perioada târzie (după 1680). Între perioada timpurie și cea de mijloc, dovezile arheologice ne arată că multe statui au fost distruse și reconstruite pentru a fi mai mari și mai impresionante.
În timpul perioadei de mijloc acele ahus conțineau și cripte. De asemenea, tot în această perioadă au fost descoperite desene create de moai despre care se crede că reprezentau persoane importante care au devenit sacre după moarte. Cea mai înaltă statuie din această perioadă are o înălțime de aproape 10 metri și o greutate de aproximativ 82 de tone.
Curiozități despre Insula Paștelui
Insula Paștelui a fost prima insulă din Pacific înregistrată în patrimoniul UNESCO.
Insula Paștelui este una dintre cele mai izolate insule de pe glob. Cea mai apropiată bucată de Pământ se află la 2.075 de kilometri distanță.
Cândva pe Insula Paștelui exista o specie gigantică de palmieri. Aceștia au dispărut acum sute de ani. Se crede că aici se afla la un moment dat cel mai înalt palmier de pe glob.