A fost descoperit scheletul unui dragon. Are 240 de milioane de ani
Oamenii de știință de la Muzeele Naționale din Scoția au anunțat că a fost descoperit scheletul unui dragon chinezesc vechi de 240 milioane de ani. Până acum, specia a fost cunoscută sub denumirea de Dinocephalosaurus orientalis.
Reptila a fost identificată inițial în 2003, dar descoperirea unor exemplare suplimentare, mai complete, inclusiv unul care este complet articulat, a permis oamenilor de știință să înfățișeze pentru prima dată bizara creatură cu gât lung în întregime. Cercetătorii din Scoția, Germania, America și China au studiat fosila pe parcursul a zece ani la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor din Beijing, parte a Academiei Chineze de Științe.
Reptila era în mod clar foarte bine adaptată la un stil de viață oceanic, așa cum indică membrele cu clape și peștii conservați rafinat din regiunea stomacului său. „Această descoperire ne permite să vedem pentru prima dată acest animal remarcabil cu gât lung în întregime. Este încă un exemplu al lumii ciudate și minunate a Triasicului, care continuă să-i deruteze pe paleontologi. Suntem siguri că va capta imaginația de pe tot globul datorită aspectului său uimitor, care amintește de miticul dragon chinezesc lung și asemănător șarpelui”, a explicat cercetătorul Nick Fraser FRSE, potrivit unui comunicat de presă.
Dinocephalosaurus orientalis, asemănător cu Tanystropheus hydroides
Cu 32 de vertebre ale gâtului separate, Dinocephalosaurus orientalis, numit dragon de cercetători, avea un gât extraordinar de lung. El a fost comparat cu cel al lui Tanystropheus hydroides. Este vorba de o altă reptilă marină ciudată din Triasicul mijlociu al Europei și al Chinei. Ambele reptile erau de dimensiuni similare și au mai multe caracteristici ale craniului în comun. Inclusiv un tip de dentiție cu capcană pentru pești. Cu toate acestea, Dinocephalosaurus este unic prin faptul că posedă mai multe vertebre atât la nivelul gâtului, cât și al trunchiului. Ele sunt cele care oferă animalului un aspect mult mai asemănător cu un șarpe.
„Ca cercetător la începutul carierei, a fost o experiență incredibilă să contribui la aceste descoperiri semnificative. Sperăm că cercetările noastre viitoare ne vor ajuta să înțelegem mai multe despre evoluția acestui grup de animale. Și, în special, despre modul în care a funcționat gâtul alungit”, a declarat cercetătorul Stephan Spiekman.