Mecanismul Antikythera (cunoscut și sub numele de Dispozitivul Antikythera), datat la sfârșitul secolului al II-lea/începutul secolului I î.Hr. (aproximativ 205-60 î.Hr.), este considerat primul computer analogic din lume. El a fost creat pentru a calcula cu precizie poziția soarelui, a lunii și a planetelor. A fost găsit în 1901 în largul insulei grecești Antikythera, de unde vine și numele.
Mecanismul, despre care se crede că a avut inițial o înălțime asemănătoare unui liniar și a fost adăpostit într-o cutie de lemn, a fost descoperit printre resturile unei nave comerciale antice. Au fost atât de multe artefacte recuperate din epavă încât bucata ciudată și neidentificată a trecut neobservată până în 1902. Atunci a fost văzută de arheologul grec Valerios Stais într-o cameră de lucru a Muzeului Național de Arheologie din Atena. Lucrările de descifrare a semnificației și scopului dispozitivului au început la scurt timp după aceea.
Un puzzle greu de rezolvat
Dispozitivul a fost recunoscut ca fiind un fel de calculator încă din 1905, dar progresele semnificative în înțelegerea scopului său au început abia la sfârșitul secolului XX. Aparatul s-a spart mai întâi în trei bucăți după ce a fost scos din mare și apoi s-a fragmentat constant în 82 de părți mai mici de-a lungul anilor, pe măsură ce a fost manipulat de diferiți cercetători. Asta a făcut ca puzzle-ul să fie mai greu de rezolvat. Matematicianul Tonny Freeth și echipa sa au construit o reconstrucție a dispozitivului în 2021, iar acum primul calculator analogic din lume este din nou funcțional. În funcție de data acceptată pentru mecanism se crede că acesta a fost inventat de Arhimede din Samos sau Hipparchus din Niceea. Potrivit worldhistory.org, cercetătorii spun că dispozitivul măsura inițial în jur de 34 cm. Ca mărime, el era comparat cu o cutie de pantofi.