Care sunt cauzele comportamentului violent în rândul copiilor
Diana Stănculeanu, psihoterapeut, a vorbit în cadrul unui episod „Podcast de la Minister” despre cauzele comportamentului violent în rândul copiilor și al adolescenților. Ea a răspuns la mai multe întrebări. Printre ele, „Cum descoperim cauzele violenței?” sau „Cu cine și cum discutăm?”.
Violența și bullying-ul sunt fenomene care par a fi scăpate din frâu. Copiii se bat între ei până când ajung chiar în stare gravă la spital, bat profesori ori sunt bătuți ei de cadrele didactice. Există situații sau contexte în viața copiilor / tinerilor când aceștia pot manifesta comportamente agresive, orientate în sens ofensator sau umilitor. Aceste comportamente violente pot provoca daune fizice, psihologice, morale și / sau materiale unui alt copil sau grup de copii.
Cauzele comportamentelor violente
În cadrul noului episod „Podcast la Minister”, un proiect derulat de Ministerul Educației, Diana Stănculeanu a vorbit despre cauzele comportamentelor violente. Este foarte important pentru toată lumea, copii, părinți, profesori, ca aceste stări ale elevilor să fie înțelese. La fel de important este să știm și cum să gestionăm o problemă legată de un comportament violent.
Comportamentele violente manifestate în context școlar pot avea mai multe cauze:
deprinderi inadecvate care s-au format în alte contexte de viață (mediu familial, grup de prieteni etc.);
comportamentele pozitive / asertive nu sunt încurajate suficient și atenția adulților este centrată pe evidențierea și sancționarea comportamentelor agresive;
pot fi un răspuns la situațiile sau emoțiile pe care copiii și adolescenții nu le pot gestiona bine (frica, anxietatea sau chiar depresia, atunci când doresc să evite o situație problematică, o sarcină dificilă sau o persoană considerată amenințătoare etc.).
„Deoarece cauzele comportamentelor violente pot fi multiple și țin de vârsta copiilor, de temperamentul și contextul specific de viață și dezvoltare ale acestora, recomandăm adulților din preajma copiilor, fie că sunt părinți, fie că sunt bunici sau cadre didactice, să acorde atenție factorilor care declanșează aceste comportamente la copii și să discute deschis cu aceștia”, transmit reprezentanții Ministerului Educației. Podcastul poate fi vizionat în totalitate aici.