În perioada 20 – 25 aprilie Sibiul este gazda Olimpiadei de Biologie organizate de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu în parteneriat cu Ministerul Educației. Peste 200 de elevi și 70 de cadre didactice vor lua parte la această competiție.
Sibiul este un oraș cu renume în Europa. De asemenea, a fost primul din România în care s-a deschis un spital. În perioada 20 – 25 aprilie Sibiul găzduiește o importantă olimpiadă școlară. Aceasta este dedicată elevilor din clasele IX – XII / XIII. Un număr de 288 de elevi pasionați de biologie și capabili de performanțe școlare înalte se vor întrece în cunoștințe în cadrul olimpiadei. Alături le vor fi și 70 de profesori, dar și parteneri locali și alți invitați.
„Acești tineri, prin pasiunea lor pentru știință, reprezintă elita de mâine, capabilă să răspundă la întrebări ce privesc aspecte fundamentale pentru omenire, confruntată în ultimul timp cu probleme din domeniile sănătății, alimentației sau schimbărilor climatice”, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
Participanții la olimpiadă vor fi cazați la două hoteluri din centrul orașului. Ele se află în apropierea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, acolo unde vor avea loc probele de concurs. În plus, 38 de profesori din școlile sibiene vor însoți participanții din toate județele țării. Astfel, șederea la Sibiu va fi cât mai plăcută. Deschiderea evenimentului va avea loc în după amiaza zilei de 20 aprilie 2024, în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga”, începând cu ora 17:00. Premierea olimpicilor va fi organizată în data de 24 aprilie 2024, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat, începând cu ora 17:30.
Vizite, tururi și ateliere pentru copii
Cei care vor participa la olimpiadă se vor bucura și de mai multe activități. „Drept recunoștință pentru pasiunea acestor copii, ne-am propus să le împărtășim din feeria orașului nostru începând cu vizita celui mai mare muzeu în aer liber din Europa de sud – est, Complexul Național Muzeal Astra (Muzeul Satului), locul în care se redescoperă spiritul autentic românesc, tradițiile, poveștile și stilurile arhitecturale prezente în mai multe regiuni ale țării, dar și farmecul satului autohton. Continuăm cu turul ghidat al orașului Sibiu și al muzeelor din Muzeul Național Brukenthal și finalizăm cu atelierele oferite de partenerii noștri de la Universitatea „Lucian Blaga”, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală, Facultatea de Științe, Departamentul de Științe ale Mediului, Biologie și nu în ultimul rând, de Facultatea de Medicină”, mai transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
De curând a avut loc și Olimpiada Națională de Limba Română pentru școli / secții cu predare în limbile minorităților și pentru diaspora. Din cei 14 elevi participanți de la Sibiu, din clasele V – XII, șapte dintre ei se întorc acasă cu premii și mențiuni:
Voinea Anna – PREMIUL II, secțiunea B (limba germană) – clasa a VI-a;
Dragotă Bogdan – PREMIUL III, secțiunea B (limba germană) – clasa a X-a;
Jumugă Filip Christian – Mențiune, secțiunea B (limba germană) – clasa a VII-a;
Stoica Ștefan – Premiul special, secțiunea B (limba germană) – clasa a V-a;
Vereș Viktória – Premiul special, secțiunea A (limba maghiară) – clasa a VI-a;
Bartalis Dominik-Luca – Premiul special, secțiunea A (limba maghiară) – clasa a IX-a;
Gergely Sarah Maria – Premiul special, secțiunea B (limba germană) – clasa a IX-a.