Mihai Craiu atrage atenția privind administrarea antibioticelor în cazul pneumoniei
Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din țară, atrage atenția privind administrarea antibioticelor în cazul pneumoniei. Din păcate, la noi în țară mii de persoane fac o asociere instantanee între pneumonie și nevoia de tratament cu antibiotice. Medicul explică de ce acest lucru este greșit.
Autoritățile medicale din lume avertizează asupra riscurilor folosirii greșite a antibioticelor, mai ales la copii. În cazul acestora sunt foarte evidente rezultatele excesului de antibiotice. „Deseori aceste erori apar ca urmare a abuzului terapeutic ghidat de spaime și nu de dovezi solide. Consecința este una gravă, situată între primele amenințări la adresa sănătății globale și anume infecțiile cu germeni multirezistenți”, a explicat Mihai Craiu într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Potrivit ultimelor cifre de la Centrul European de Control al Bolilor (ECDC), apariția acestor germeni, cu rezistențe crescute la multiple antibiotice, pune în pericol sănătatea unui număr de sute de mii de europeni. Anual se înregistrează peste 33.000 de decese.
Pneumonia și antibioticele
Mihai Craiu evidențiază faptul că pneumonia este asociată de cele mai multe ori cu antibioticele. Și nu ar trebui să fie așa. „Probabil că unul dintre diagnosticele unde ar trebui să mergem mai des la dovezi și mai rar la miturile urbane este pneumonia. În țara noastră mii de persoane (pacienți, dar și membri ai corpului medical) fac o asociere instantanee între pneumonie și nevoia de tratament cu antibiotice. Mai ales la copil. Și mai ales în cazurile de severitate medie sau mare. Și, ca să confirme această nevoie imperioasă de tratament cu antibiotice se fac (sau chiar o solicită părinții) numeroase radiografii pulmonare inutile. Eventual în scenarii în care protocoalele zic altceva. Împușcăm doi iepuri dintr-odată. Facem și o radiografie inutilă și găsim „ceva” imaginar care să justifice nevoia de antibiotice”, mai spune Mihai Craiu.
Medicul arată că, și în cele mai sărace țări din lume, 61% din pneumoniile confirmate ale copilului sunt produse de virusuri. În același timp, în SUA, discordanța este și mai mare. Studiul EPIC a dovedit că în pneumoniile confirmate prin radiografie este de cinci ori mai probabil să fie implicat un virus și nu o bacterie. „Oameni buni, diagnosticul de pneumonie nu înseamnă automat o boală bacteriană. Și pentru a administra antibiotice, mai ales în formele ușoare de boală, trimise la domiciliu, ar fi prudent să existe dovezi solide, nu emoții… Nu cade nici un drob de sare în capul copilului dacă vom învăța să folosim judicios antibioticele”, a încheiat Mihai Craiu.