Când nimeni nu se mai aștepta la asta, a fost descoperită o nouă specie de cerb
Oamenii de știință din Chile, Peru și Brazilia au descoperit o nouă specie de cerb din America de Sud, pe care au numit-o „Pudella carlae”. Până acum erau cunoscute doar două specii de pudu, acestea fiind cele mai mici căprioare din lume.
Cele două specii cunoscute până în prezent erau „Pudu mephistophiles”, care se regăsește în Peru, Ecuador și Columbia, și „Pudu puda”, care trăiește în Chile și Argentina. Totuși, cel mai recent studiu a arătat că din în cadrul populațiilor de „pudu mephistophiles” se găsesc două specii distincte. Cea nouă poartă acum numele de „Pudella carlae”.
„Noua specie „Pudella carlae” prezintă diferențe morfologice și evolutive. Este de dimensiuni intermediare, mai grea și mai mare decât Pudu mephistophiles și mai mică decât Pudu puda. De asemenea, blana sa are nuanțe de maro deschis și portocaliu. Fața sa este neagră, cu excepția frunții, care diferă de cea a lui Pudu mephistophiles, care are fața neagră. De asemenea, urechile sale sunt ovale și nu la fel de ascuțite sau rotunjite ca la celelalte specii”, a declarat cercetătorul Guillermo D’Elía, potrivit diario.uach.cl. De asemenea, pe baza relațiilor de rudenie evolutive ale cervidelor, a fost realizată o nouă clasificare a acestor animale, în care cele două specii nordice (Mephistophiles și Carlae) sunt plasate în genul Pudella, iar pudu din sud (Puda) este singura specie din genul Pudu.
Prima specie de cerb viu descoperită în secolul XXI
Studiul a fost publicat în Journal of Mammalogy, iar acolo este explicată pe larg cercetarea. Probele genetice le-au permis oamenilor de știință să analizeze mai bine particularitățile speciilor. Cum ar fi cele legate de blană sau morfologia craniană. „Este obișnuit să descoperim frecvent specii. Chiar și în cazul vertebratelor. Cu toate acestea, în cazul cerbilor, acest lucru este rar. Aceasta este prima specie vie de cerb descrisă la nivel global în secolul XXI”, a mai explicat cercetătorul Guillermo D’Elía. Noua specie „Pudella carlae” este descrisă ca fiind o căprioară peruană care trăiește pe versanții estici ai Anzilor, la altitudini cuprinse între 1.800 și 3.300 de metri.