Cum poate deveni Capitala prietenoasă cu copiii – chestionare pentru adolescenți și părinți
Reprezentanța UNICEF în România și Primăria Municipiului București îi invită pe copii, adolescenți și părinți să spună cum poate deveni Capitala prietenoasă cu copiii. Se pun la dispoziție două chestionare, iar rezultatele se vor folosi la realizarea unei analize a situației drepturilor copilului și la dezvoltarea planului local de acțiune al municipiului București în cadrul inițiativei „Localități Prietene ale Copiilor”.
„Consultarea copiilor din București cu privire la felul în care trebuie să arate un oraș prietenos cu copiii este esențială. Pentru că ei sunt viitorul. Aceasta constituie primul pas către o comunitate cu adevărat incluzivă. În care fiecare copil să se simtă acasă. Să aibă acces la servicii esențiale și la o viață sănătoasă. La educație. Astfel încât să se poată dezvolta la adevăratul său potențial”, spune Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Chestionarul dedicat celor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, din București, este disponibil aici. Răspunsurile copiilor și adolescenților sunt confidențiale, iar completarea chestionarului durează în jur de 20 de minute. Părinții au și ei la dispoziție un chestionar, care poate fi accesat aici. Răspunsurile sunt, de asemenea, confidențiale. Completarea celor două chestionare poate fi făcută până în 16 aprilie.
„Îi invit pe copiii și părinții din București să acceseze chestionarele și să-și spună părerea despre cum ar trebui să arate un București prietenos cu copiii. Răspunsurile furnizate ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum este să fii copil în Capitală. Și care sunt experiențele și provocările cu care se confruntă părinții și cei care îi au în grijă pe copii în cel mai mare oraș al României. Pe baza acestor răspunsuri va fi dezvoltat un plan local de acțiune pentru ca Bucureștiul să devină o localitate prietenă a tuturor copiilor”, spune Anna Riatti, reprezentantă UNICEF în România.
Ce presupune inițiativa „Localități Prietene ale Copiilor”
Localități Prietene ale Copiilor este o inițiativă care sprijină autoritățile locale în realizarea drepturilor copiilor la nivel local. Ea are la bază Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Lansată în 1996 de către UNICEF și UN-Habitat, reprezintă o rețea care aduce împreună autoritățile și alți actori relevanți. Cum sunt organizațiile neguvernamentale, sectorul privat, mediul academic, mass-media și, cel mai important, copiii care doresc ca orașele și comunitățile lor să fie mai prietenoase pentru copii.
La finalul anului 2022, UNICEF și Primăria Municipiului București au semnat un memorandum de înțelegere pe o perioadă de trei ani, pentru participarea municipalității la Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor. Înțelegerea prevede realizarea unei analize a situației drepturilor copilului în Capitală, urmând ca apoi semnatarii să implementeze un plan de acțiune pentru ca Bucureștiul să devină Localitate Prietenă a Copiilor.