Sute de elevi descoperă arhitectura. Proiectul, bazat pe activități practice
Sute de elevi din orașul Breaza descoperă arhitectura în perioada următoare. Asociația eematico a anunțat debutul proiectului Kitul de Arhitectură – Mini – opțional de cultură arhitecturală.
Proiectul urmărește transmiterea cunoștințelor arhitecturii și a patrimoniului orașului prin activități practice dedicate elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal. El va ajunge pe băncile elevilor în a doua parte a anului școlar 2023 – 2024, începând de luna aceasta. Bugetul, care are o valoare de 33.000 euro, va susține și procesul de realizare al suportului de material didactic, dar și pregătirea profesorilor.
Proiectul Kitul de Arhitectură – Mini – opțional de cultură arhitecturală în orașul Breaza se va adresa în prima etapă unui număr de 500 de elevi. Apoi, de el vor beneficia peste 1000 de elevi din clasele 0 – 12 din cadrul Liceului Teoretic Aurel Vlaicu. Kit-ul va conține un curs de nouă lecții despre arhitectură și mediul construit. Totodată, va include și materiale educative de asamblat pentru elevi, activități pe calculator, tutoriale video explicative și materiale de îndrumare pentru cadrele didactice. În plus, cursurile se vor baza pe activități practice. Ele vor îngloba și cunoștințe generale de arhitectură și patrimoniu.
Ce beneficii au elevii
Prin intermediul proiectului elevii își vor dezvolta creativitatea, gândirea critică, dar și capacitatea de comunicare. În plus, se va testa în premieră implementarea în ciclul liceal unde absenteismul este ridicat. Proiectul are drept scop și apropierea de interesele elevilor. Astfel, se urmărește creșterea interesului pentru școală, iar cunoașterea patrimoniului Breaza se va face într-un mod interesant și atractiv.
„Ne așteptăm ca perspectivele copiilor să se schimbe pe termen lung privind cunoașterea, înțelegerea și interacționarea cu mediul construit. Sperăm ca elevii să devină cetățeni implicați, participanți activi la viața arhitecturii urbane. Atât în rolul de locuitori care modelează deciziile orașului, cât și ca posibili arhitecți, constructori sau dezvoltatori. De asemenea, ne așteptăm ca cei mici să descopere și să integreze în viața lor, prin joacă, patrimoniul arhitectural și urbanistic al orașului Breaza și să devină promotori ai cunoașterii, valorificării și protejării acestuia și către alte generații”, a declarat Ion Neculai, președintele asociației eematico, coordonator de proiect și arhitect.
Beneficiarii principali ai proiectului sunt elevii, însă și cadrele didactice vor participa la o serie de traininguri. În plus, kiturile de arhitectură sunt reutilizabile, ceea ce înseamnă că vor putea fi utilizate și după încheierea proiectului, la viitoarele generații de elevi.
„Proiectul reprezintă o extraordinară oportunitate pentru elevii noștri de a descoperi și de a înțelege aspecte ale arhitecturii și ale patrimoniului. Kitul de arhitectură reprezintă o lecție de viață, o formă de învățare care îmbină spiritul practic, jocul, creativitatea și ne ajută elevii să înțeleagă responsabilitatea pe care fiecare acțiune a lor o implică. Suntem fericiți, entuziasmați și așteptăm cu nerăbdare începutul cursurilor”, a transmis Alina Nicola, directorul Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza.