Salvați Copiii extinde accesul la servicii medicale. Cine beneficiază de ele
Organizația Salvați Copiii împreună cu Fundația OMV Petrom extinde accesul la servicii medicale. 22.000 de copii, mame și gravide din zonele vulnerabile vor beneficia de aparatura medicală cu care vor fi dotate 100 de cabinete de medicină de familie.
Programul „Primul pas spre sănătate” îmbunătățește accesul la servicii medicale, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalității infantile. Practic, în acest an, față de cele 40 de cabinete dotate în 2023, alte 60 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate cu echipamente medicale: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical.
În cele 60 de noi cabinete dotate, 15.000 de gravide, mame și copii vor avea parte de îngrijirea medicală adecvată în comunitățile lor. Astfel va fi redus atât timpul, cât și distanța și costurile pentru consultații pre și post natale. În plus, în acest fel, va scădea și presiunea pentru spitalele județene sau camerele de gardă din marile orașe. Cabinetele medicale vor fi selectate prin concurs deschis, în perioada 2 aprilie – 15 mai. Detaliile despre metodologia de selecție sunt disponibile aici.
Serviciile medicale, cruciale pentru gravide, mame și nou – născuți
„Accesul la servicii medicale este crucial pentru gravidele și mamele din comunități vulnerabile. Iar mediul rural rămâne, de cele mai multe ori, decuplat și nemodernizat, ceea ce pune în pericol viețile nou-născuților. De aceea, noi punem accent pe munca în comunități. Pe parteneriatul cu medicii din comunități, astfel încât să corectăm lacunele sistemului și să prevenim drame. Dotarea cabinetelor medicale din zona rurală este o necesitate”, explică Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în cinci ani. Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în cinci ani.