De ce Paștele ortodox este sărbătorit la cinci săptămâni de cel catolic
În funcție de religia din care fac parte, creștinii sărbătoresc uneori Paștele în luni diferite. Întotdeauna însă e vorba de o zi de duminică. Fie că este sărbătorit în aceeași dată, la o săptămână sau chiar la mai bine de o lună distanță, Paștele cade mereu într-o zi de duminică. Anul 2024 este unul aparte deoarece Paștele ortodox este sărbătorit la cinci săptămâni de cel catolic.
Catolicii au sărbătorit Învierea Domnului în weekend-ul care tocmai a trecut, în timp ce ortodocșii se vor bucura de sărbătoare în 5 mai. Există niște „reguli” privind Paștele. Catolicii nu celebrează această sărbătoare niciodată în luna mai, ci doar în lunile martie sau aprilie. Pe de altă parte, ortodocșii sărbătoresc Învierea în aprilie sau mai, dar niciodată în martie.
De ce există aceste diferențe
Deși este vorba despre aceeași sărbătoare, catolicii și ortodocșii o celebrează la date diferite. Și există și o explicație pentru asta. În primul rând, Învierea Domnului depinde de echinocțiul de primăvară. Paștele este sărbătorit mereu în prima duminică după luna plină de după echinocțiul de primăvară, care e marcat în 20 sau 21 martie. Apoi, diferențele provin din cauza calendarelor folosite.
Pentru a stabili data Paștelui din fiecare an, Biserica Catolică folosește calendarul gregorian. Biserica Ortodoxă îl ia în considerare pe cel iulian. La Conferința interortodoxă de la Constantinopol din 1923 a fost propus un calendar iulian revizuit pentru a aduce Bisericile ortodoxe mai aproape de calendarul solar – laic folosit în întreaga lume. Potrivit historia.ro, calendarul revizuit seamănă destul de mult cu cel gregorian, însă a fost aprobat doar de o parte dintre Bisericile ortodoxe.
În cele din urmă, după regulile și modificările făcute acum sute de ani, ortodocșii romani serbează Crăciunul odată cu romanii catolicii, după calendarul gregorian. În schimb, Paștele este celebrat după calendarul iulian nerevizuit, pe stil vechi, împreună cu toate celelalte Biserici Ortodoxe.