Trei caravane medicale vor ajunge în comunitățile rurale vulnerabile
Problemele de sănătate depistate la timp pot fi ținute sub control. Din păcate însă, accesul multor persoane la servicii medicale este limitat. Mai ales că mai puțin de jumătate din localitățile din România au suficienți medici de familie. Organizația Salvați Copiii extinde serviciile medicale din mediul rural. Cum? Pune la dispoziția echipelor medicale ale Asociației Caravana cu Medici trei caravane medicale.
Situația este îngrijorătoare. 328 de comune din țară nu au medic de familie, iar distribuția unităților medicale și a medicilor este inegală între zonele rurale și cele urbane. Serviciile medicale furnizate direct în comunități pot face diferența între depistarea unei boli și complicațiile severe. Cele trei caravane, în valoare de 300.000 euro, sunt dotate cu ecografe cu două sonde și scaun ginecologic și pediatric. Cu ajutorul acestora se pot efectua ecografii ginecologice (de sân, tiroidă, abdomen sau transvaginale), precum și ecografii pediatrice.
Unitățile medicale mobile vor asigura un cadru sigur și profesionist. O echipă multidisciplinară de specialiști va putea furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual. Cele trei caravane medicale au fost achiziționate cu sprijinul unui grant oferit de MSD for Mothers. Ele sunt parte a unui proiect mai amplu, care include și Republica Moldova.
Una din 10 gravide din mediul rural nu a fost la control pe timpul sarcinii
O anchetă Salvați Copiii realizată în 2023 în 17 județe arată că una din 10 gravide din mediul rural nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii. 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanței mari până la primul cabinet. În același timp, 50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menționează că analizele, ecografiile, consultațiile nu au fost gratuite.
„Disparitățile de dezvoltare care se regăsesc între urban și rural discriminează în mod dramatic copiii care se nasc într-o regiune săracă, cu acces precar la servicii medicale, încă de când vin pe lume. O sarcină care nu este monitorizată poate pune probleme majore atât mamei, cât și fătului. Cu consecințe vitale. Ne intensificăm eforturile în zona rurală, unde de multe ori politicile sociale nu sunt integrate, cu aceste caravane medicale care vor oferi asistență medicală. Astfel, programul de reducere a mortalității infantile va ținti atât dotarea maternităților cu aparatură medicală de ultimă generație, cât și sprijinul direct acordat mamelor și copiilor din aceste comunități vulnerabile”, explică Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.