POVEȘTILE CULORILOR. Kata Unger s-a alăturat familiei de artiști Jecza Gallery
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre Kata Unger, care s-a alăturat familiei de artiști a Galeriei Jecza.
Kata Unger este o artistă germană postbelică și contemporană, născută în 1961. Numeroase galerii și muzee importante au prezentat în trecut lucrările lui Kata Unger. Combinând diferite istorii artistice și limbaje vizuale, lucrările artistei stabilite la Berlin oscilează între dadaismul contemporan și rebeliunea atemporală. Iconografia lui Kata Unger se inspiră atât din artă (istorie), cât și din cultura populară și din lumea media. În special, tapiseriile complexe, de cele mai multe ori de format mare, țesute din lână, sunt reflecții poetice, dar și critice ale realității, care își creează propriile lumi fantastice și se caracterizează prin forma și materialitatea lor senzuală.
O selecție de tapiserii și lucrări pe hârtie ale artistei sunt expuse în prezent la Muzeul de Stat de Artă Modernă Brandenburg, Germania. Expoziția sa, intitulată „Captura 22: imaginea de ansamblu și eu”, poate fi vizitată până în 19 mai.
Despre Galeria Jecza
Galeria Jecza a fost fondată inițial ca o afacere de familie în 2011 de către Sorina Ianovici – Jecza și Andrei Jecza. Galeria a avut încă de la început o înclinație puternică pentru scena istorică locală, foarte importantă în anii 60 – 70. Ea reprezintă artiști și colective de artiști, figuri istorice, dar și personalități tinere. Prin alăturarea organizată de artiști din generații diferite, galeria încurajează proiecte de cercetare aprofundate legate de diferite practici artistice. Alături de o fundație de artă și o editură fondată în 2001, galeria a devenit un puternic centru de cercetare pentru moștenirea artei moderne și contemporane din Europa de Est.
Dicționar
Tapiserie: țesătură decorativă din lână sau din mătase înfățișând subiecte diverse sau teme alegorice, lucrată manual sau la război și folosită mai ales la împodobirea pereților sau a unor mobile.