Control special la frontieră pentru copii, după intrarea pe cale aeriană și navală în spațiul Schengen
Regulile de circulație în cazul minorilor se vor schimba începând cu 31 martie. De la finalul acestei luni România va intra în spațiul Schengen, pe cale aeriană și navală. Acest lucru va impune un control special la frontieră pentru copiii românilor.
Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră au definitivat procedurile conform cărora vor fi verificați la frontieră copiii. După intrarea în spațiul aerian și naval Schengen, minorii vor putea trece frontiera cu ambii părinți sau pe baza unei declarații oficiale dacă sunt numai cu un părinte.
Declarațiile „trebuie să fie autentificate în țară de notarul public. Iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Ori, dacă au fost date în fața autorităților străine, să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanța Guvernului nr. 66/1999”, se arată în document.
Condițiile de călătorie pentru adolescenți
Pentru cei cu vârste de peste 16 ani există condiții speciale de călătorie. Aceștia vor putea călători fără a fi însoțiți de părinți, însă vor avea nevoie de acordul lor sau a reprezentanților legali. Acest acord este reprezentat, la fel, de o declarație notarială. Există însă o situație în care nu este nevoie de un acord. Mai precis, atunci când adolescenții au domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație.
Încă din luna august a anului trecut adolescenților care au împlinit 16 ani le este permis să călătorească în străinătate singuri. Și în acest caz este nevoie însă de un acord al părinților sau a reprezentanților legi. Legea le permite adolescenților cu vârste de peste 16 ani să meargă în străinătate în vizită la rude, pentru studii sau pentru participarea la concursuri oficiale. Totodată, aceștia pot călători în alte țări în cazul în care trebuie să urmeze un tratament medical fără de care le este pusă în pericol viața sau sănătatea.