Bursa de reziliență, o noutate a anului școlar următor
Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre principalele modificări care s-ar putea aplica din următorul an școlar. Bursa de reziliență este o noutate. Ea ar urma să fie introdusă începând cu anul școlar 2024 – 2025.
Astăzi, 25 martie, va fi pusă în consultare Metodologia de acordare a burselor. Aceasta prevede, printre altele, și introducerea unei noi burse. Bursa de reziliență. „În acest moment, elevii pot beneficia de bursă olimpică de excelență I și II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică și bursă pentru participarea școlară a mamelor minore. Toate aceste categorii se mențin în Legea învățământului preuniversitar. Și practic, odată cu noua lege, am triplat numărul beneficiarilor de burse din școlile din România”, a declarat Ligia Deca.
Cum se acordă bursa de reziliență și ce presupune ea
În cadrul conferinței de presă Ligia Deca a oferit detalii privind noua bursă și modul de acordare al acesteia. „Ordonanța despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă. Bursa de reziliență. Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care au în acest moment și rezultate medii să progreseze. Este o formă de a stimula progresul individual în învățare. Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 de lei pe lună. Bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală șapte și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă, din punct de vedere al rezultatelor.
De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa numitei școli din spital sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari. Introdusă acum. Atât la bursa de reziliență, cât și la bursa socială. În ceea ce privește bursa de reziliență, pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs. Iar pentru elevii din clasa a IX-a se va lua în considerare media de admitere la liceu”, a mai declarat Ligia Deca.
Bursa de reziliență poate fi cumulată cu cea de merit
Potrivit ministrului Educației, noua bursă se poate cumula cu cea de merit. „Bursele de merit și de reziliență, cumulate, se acordă pentru minim 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv pentru învățământul profesional și dual. Se menține astfel măsura acordării burselor pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase și în continuare vom încuraja elevii să învețe mai mult. Doar în situația în care la nivelul unei clase, bursele de reziliență și cele de merit, cumulate, nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%”, a precizat Deca.