Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre hainele din alge care, mai nou, au devenit o realitate.
Algele marine, comorile misterioase din adâncurile mărilor și oceanelor, au început să-și facă apariția în modă. Sătui de materialele cultivate care epuizează solul pământului sau de materialele sintetice derivate din petrol care îl poluează, cei mai avangardiști dintre designeri au început deja să se intereseze de aceste plante acvatice.
Algele au capacitatea de a capta dioxidul de carbon, la fel ca pădurile de pe uscat. De asemenea, cultivarea lor nu necesită apă, fiindcă acolo cresc, și nici pesticide. Pe lângă aceste avantaje majore, mai există și avantajul că recoltarea se face în partea superioară, iar în patru ani algele se regenerează și cresc din nou. După recoltare ele se transformă în pulbere, iar apoi este transformată, cu ajutorul unei soluții de celuloză din lemn, într-o fibră gata să fie țesută în haine.
Hainele realizate din alge au, potrivit vogue.fr, beneficii și pentru cei care le poartă. Odată purtate, acestea au proprietăți benefice pentru piele. Datorită umidității naturale a pielii, algele își eliberează substanțele vitale, precum vitamine, aminoacizi și minerale. Concret, algele hidratează și „răsfață” chiar și cea mai sensibilă piele, oferind în același timp și puteri antioxidante.
Designeri care folosesc alge în creațiile lor
Toate aceste proprietăți nu au scăpat atenției Stellei McCartney, o persoană importantă în domeniul modei de lux durabile. În cadrul expoziției sale „Sustainable Market: Innovating Tomorrow’s Solutions” creatoarea a pus în evidență materiale inovatoare capabile să „regenereze planeta în loc să o distrugă”, printre care se numără și fibra Kelsun. Acest material, creat împreună cu compania inovatoare Keel Labs, este fabricat din peste 75% alge marine.
„Acest fir ar putea fi o alternativă mai prietenoasă decât bumbacul, care reprezintă 2,5% din terenurile arabile ale planetei și 16% din totalul pesticidelor utilizate. Kelsun necesită de 70 de ori mai puțină apă decât bumbacul convențional și cu 100% mai puțin teren și pesticide. Acesta este viitorul modei”, a declarat Stella McCartney, potrivit sursei citate.
Un alt designer, tânărul Tanguy Melinand, a dorit să păstreze algele marine în forma lor cea mai pură. În 2021, în cadrul unui atelier despre alternativele la pielea de origine animală, la care a participat ca student, acesta s-a gândit că ar putea face „piele” din alge. Și a reușit, chiar dacă nu din prima. Inovația sa, prezentată la Yinger Prize 2022 în China, a obținut premiul de aur. De atunci, se ocupă de tot ce înseamnă acest proces. Le culege, le sortează, le asamblează, iar apoi taie modelele pentru piesele din colecțiile sale.
„Contrar a ceea ce s-ar putea crede, aceste materiale sunt fragile, grele și groase, ceea ce le face capricioase și greu de prelucrat. Au un aspect unic, alcătuit din texturi foarte particulare, nuanțe de culoare care evoluează în timp și o caracteristică translucidă”, spune tânărul designer.