Locuri de poveste din România. Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În județul Brașov, pe Valea Bârsei Mari, la un km de localitatea Zărnești, se află Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului. Spațiul este realizat ca un traseu în circuit. Odată parcurs, el oferă informații cu privire la flora, fauna, geologia, zona de creastă, peșterile, comunitățile și traseele turistice din parc.
Centrul oferă experiențe inedite vizitatorilor. Datorită modului interactiv de transmitere a informației de tip text și imagine, prin monitoare inteligente, lumini și sunete, turiștii pot afla și învăța despre elementele specifice parcului. Monitoarele oferă informații pe tematici diverse. Ele sunt prezentate sub forma unor prezentări, filme scurte, colecții de poze și puzzle-uri. De asemenea, în incinta Centrului de Vizitare se poate vizualiza o stână tradițională, o peșteră cu formațiuni geologice caracteristice și o machetă 3D a Parcului Național. Pe ea se pot proiecta hărți pe diferite teme. Trasee turistice, tipuri de sol, tipuri de roci, tipuri de habitate, categorii de proprietari / administratori, folosința terenurilor și zonarea interioară a parcului național.
Centrul de Vizitare este prietenos și cu persoanele cu dizabilități. Rampele de acces către zona centrală a acestuia au o înclinare de 6%, ceea ce face ca accesul să fie facil. De asemenea, traseul din centru este prevăzut cu marcaj tactil, constând din benzi longitudinale, destinat persoanelor nevăzătoare. Totodată, persoanele nevăzătoare pot afla informații de pe panourile scrise în limbaj Braille.
Despre Parcul Național Piatra Craiului
Masivul Piatra Craiului a devenit rezervație naturală în 28 martie 1938. Apoi, în 1971, suprafața de 440 hectare s-a extins la 3570 hectare, prin declararea mai multor rezervații naturale în județele Brașov și Argeș. În continuare a fost realizat un proiect de înființare a unui parc național, iar în anul 1990 masivul Piatra Craiului a fost declarat parc național. Suprafața totală a Parcului Național Piatra Craiului este de 14766 hectare. Dintre ele, 7807,5 hectare sunt în județul Brașov și 6958,5 hectare în județul Argeș.
Scopul desemnării masivului ca parc național a fost conservarea unor ecosisteme reprezentative în stare naturală și realizarea condițiilor pentru recreere, vizitare și educație. Totul fără ca ecosistemele să fie afectate. În zonele locuite, scopul a fost păstrarea peisajului rezultat în urma activităților umane tradiționale.