12 polițiști, formați pentru investigarea infracțiunilor împotriva copiilor
În cadrul unui seminar intensiv derulat la Sinaia pe parcursul a cinci zile, Organizația Salvați Copiii România a facilitat formarea a 12 ofițeri și subofițeri de poliție pentru investigarea infracțiunilor comise împotriva copiilor.
În aproape 10% dintre cazurile de abuz, neglijare și exploatare comise asupra copilului în perioada ianuarie – septembrie 2023 (13.340 de cazuri) a fost vorba despre abuz sexual sau / și exploatare sexuală (1.192, respectiv 31 de cazuri). Din cele 1.192 de cazuri de abuz sexual, în 1.062 de cazuri au fost implicate fete. În cadrul seminarului facilitat de Salvați Copiii 12 ofițeri și subofițeri de poliție au fost pregătiți în domeniul investigării infracțiunilor comise împotriva copiilor. Aceștia provin din cadrul Poliției Sector 6 – Serviciul de Investigații Criminale, Secția 17, Secția 20, Secția 21, Secția 22, Secția 25 și Poliției Sector 5 – Secția 17. Formarea lor a fost făcută de Marian Trușcă și Alexandra Tomescu. Ambii sunt procurori specializați în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
„Amenajarea de către Organizația Salvați Copiii a primului centru Barnahus din România, care respectă întocmai standardele europene în materie, a reprezentat un nou pas în asigurarea unei justiții prietenoase pentru copii, în procesele penale. Amenajarea ar trebui însă urmată de un proces de operaționalizare concretă și efectivă a Barnahus. Și, având în vedere experiența ultimilor ani de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București în investigarea abuzurilor sexuale, ne-am alăturat demersului Organizației Salvați Copiii de a operaționaliza acest Barnahus”, precizează Marian Truşcă.
Importanța pregătirii polițiștilor
Pregătirea organelor de poliție cu privire la folosirea Protocolului NICHD (The National Institute of Child Health and Human Development Protocol) este extrem de importantă în audierea copilului victimă. Scopul utilizării protocolului NICHD este de a reduce sugestibilitatea profesioniștilor care participă la procedura juridică de audiere a copilului victimă. De asemenea, protocolul permite profesioniștilor să-și adapteze întrebările în funcție de nivelul de dezvoltare a copilului. În același timp, el ajută copiii să ofere o declarație cât mai detaliată și cât mai exactă.
„Am urmărit să pregătim un grup de polițiști din cadrul secțiilor de poliție de pe raza Sectorului 6, care urmează să instrumenteze cauzele cu victime minori. Polițiști care, la sfârșitul acestui seminar, vor fi capabili să realizeze audieri într-o modalitate mult diferită decât cea pe care o foloseau până acum. Vor fi capabili să folosească protocolul NICHD sau elementele protocolului în audierea copiilor victime ale violului”, a explicat Alexandra Tomescu.
Potrivit datelor statistice ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în anul 2022 au fost înregistrate 17.175 de cazuri de abuz asupra copiilor. Dintre ele, 1.912 au fost abuzuri fizice, 2.089 au fost abuzuri emoționale și 1.485 au fost abuzuri sexuale.