2022, cel mai bun an pentru copii. ONU a prezentat cifrele
Cele mai recente estimări publicate de Grupul interinstituțional al Națiunilor Unite arată că 2022 a fost cel mai bun an pentru copii. Numărul de copii care au murit înainte de a împlini cinci ani a atins un minim istoric, scăzând la 4,9 milioane.
Raportul ONU arată că astăzi supraviețuiesc mai mulți copii decât oricând. Rata globală a mortalității în cazul copiilor sub cinci ani a scăzut cu 51% din 2000. Mai multe țări cu venituri mici și medii inferioare au depășit acest declin. Au demonstrat practic că progresul este posibil atunci când resursele sunt alocate în mod suficient pentru asistența medicală primară. Inclusiv pentru sănătatea și bunăstarea copiilor. De exemplu, datele arată că Cambodgia, Malawi, Mongolia și Rwanda au redus mortalitatea copiilor sub cinci ani cu peste 75% din 2000.
„În spatele acestor cifre se ascund poveștile moașelor și ale personalului sanitar calificat care ajută mamele să nască în siguranță. Ale lucrătorilor din domeniul sănătății care vaccinează și protejează copiii împotriva bolilor mortale. Ale lucrătorilor comunitari din domeniul sănătății care fac vizite la domiciliu pentru a sprijini familiile și pentru a le asigura copiilor un sprijin adecvat în materie de sănătate și nutriție. După decenii de angajament din partea indivizilor, comunităților și națiunilor pentru a ajunge la copii cu servicii de sănătate eficiente, de calitate și cu costuri reduse, am demonstrat că avem cunoștințele și instrumentele necesare pentru a salva vieți”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.
Situația, în continuare gravă
Deși este un plus faptul că rata mortalității a scăzut, situația la nivel global rămâne în continuare gravă. Datele mai arată că, în ciuda acestor progrese, mai este un drum lung de parcurs pentru a pune capăt tuturor deceselor copiilor și tinerilor. Pe lângă cele 4,9 milioane de vieți pierdute înainte de vârsta de cinci ani (dintre care aproape jumătate au fost nou-născuți), alte 2,1 milioane de copii și tineri cu vârste cuprinse între cinci și 24 de ani și-au pierdut viețile. Cele mai multe dintre aceste decese au fost concentrate în Africa Subsahariană și în Asia de Sud.
Această pierdere tragică de vieți omenești este în primul rând urmarea unor cauze care pot fi prevenite sau tratate. Cum ar fi nașterea prematură, complicațiile din timpul nașterii, pneumonia, diareea și malaria. „Deși s-au înregistrat progrese salutate, în fiecare an, milioane de familii suferă în continuare durerea devastatoare a pierderii unui copil. Adesea chiar în primele zile de la naștere. Locul în care se naște un copil nu ar trebui să determine dacă acesta trăiește sau moare. Este esențial să se îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru fiecare femeie și copil. Inclusiv în timpul situațiilor de urgență și în zonele izolate”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.