„Vrem educație pentru sănătate în școli”, o campanie dedicată adolescenților
La nivelul Uniunii Europene aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. În acest context, Organizația Salvați Copiii lansează campania „Vrem educație pentru sănătate în școli”. Prin intermediul ei este solicitat accesul nelimitat al adolescenților de peste 14 ani la programe de educație pentru sănătate, printre care și educație sexuală, fără necesitatea acordului părinților.
Poziția pe care o ocupăm ca țară în ceea ce privește mamele minore are și o explicație. Potrivit reprezentanților Salvați Copiii, la vârsta de 15 ani, 1 din 4 băieți români (24%) și 1 din 7 fete (14%) au declarat că au avut contact sexual. În același timp, 1 din 4 adolescenți care fac sex nu folosesc metode de protecție. La nivelul Uniunii Europene, 20 de state au inclus în curriculum-ul școlar educația pentru sănătate. Participarea este obligatorie și include și componenta educației sexuale.
Danemarca este țara care a introdus cel mai devreme în lume educația sexuală în școli (1930). Ea înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a nașterilor la adolescente între 15 și 19 ani, de peste 8 ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017). Un alt exemplu util îl reprezintă Croația. Acolo educația sexuală a devenit obligatorie ca rezultat al unei susțineri puternice din partea părinților (70%) și al adolescenților (80%). Din experiența Salvați Copiii, similar copiilor din Croația, cel puțin trei sferturi dintre copiii cu vârste între 11 și 18 ani și-au exprimat dorința de a participa la orele de informare pe această temă.
77% dintre români, de acord cu predarea educației sexuale
„Educația pentru sănătate este un drept al adolescenților. Nu o stigmă socială. Este important să acționăm în beneficiul copiilor noștri. Și nu în virtutea unor prejudecăți sociale care îi pot pune pe copii în situații de risc. Accesul la informație înseamnă sănătate, cunoaștere a drepturilor și securitate”, spune Andreea Raicu, ambasadorul campaniei.
Potrivit cercetărilor recente, 77% dintre români sunt de acord cu predarea educației despre sexualitate în școală. Condiția este ca această materie să fie fundamentată științific, incluzând noțiuni privind riscurile începerii vieții sexuale, protecția în fața bolilor, reproducerea, avortul, identitatea de gen. Și, de asemenea, implicând participarea unor profesioniști din domeniul psihologiei și al medicinei.
„Suntem convinși de importanța asigurării unui cadru legislativ care să faciliteze accesul neîngrădit la educație pentru sănătate, recunoscând capacitatea copiilor de a înțelege și a beneficia de informațiile primite, în spiritul protejării și promovării drepturilor lor fundamentale. Demersul nostru este esențial, în condițiile în care maternitatea la vârste fragede, uneori sub 15 ani, expune aceste tinere mame la riscul de abandon școlar. La riscul de a intra în cercul vicios al sărăciei, cu efect transgenerațional. Totodată, riscul de naștere prematură are consecințe și asupra sănătății nou – născutului”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
În România, Parlamentul a adoptat, în 2022, modificări ale Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Atunci s-a stabilit că în unitățile școlare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților, programe de educație pentru sănătate. Totul în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.