Numărul agresiunilor din școli, în creștere. De ambele părți
În ultima perioadă numărul agresiunilor din școli sunt în creștere. Mai trist este faptul că evenimentele au loc atât din partea elevilor către cadrele didactice, cât și invers.
La începutul anului polițiștii timișoreni au fost sesizați cu privire la faptul că la o unitate școlară un minor de șase ani ar fi fost lovit de către un cadru didactic. Educatoarea de la clasa pregătitoare a Liceului Teoretic „William Shakespeare” din Timișoara este acuzată că l-ar fi agresat pe unul dintre copiii de la clasă. Potrivit reprezentanților unității de învățământ, în 16 februarie a fost constituită o comisie de cercetare disciplinară în cadrul liceului. Între timp, părinții elevului agresat au făcut o cerere de transfer.
„Prezentarea pe larg a faptelor este următoarea: elevul Zsollei Rareș-Tomas, elev în clasa pregătitoare E1, în anul școlar 2023-2024, întâmpina greutăți la citit. Cu acordul mamei, doamna profesor exersa cu el cititul în afara orelor, motiv pentru care a fost și mutat în banca din dreptul catedrei. La o oră de consolidare a operațiilor de adunare și scădere, folosind ca procedeu jocul interactiv Wordwall cu indicatorul arăta operațiile la care fiecare elev trebuia să răspundă. Îndreptând indicatorul spre Rareș, indicatorul a atins banca. Copilul s-a speriat, nefiind atent, și a început să plângă. Doamna profesoară l-a liniștit dar, fiind la sfârșit de program, când mama a venit văzându-l supărat și plâns a tras concluzia că a fost agresat”, transmit reprezentanții unității de învățământ.
Cadrul didactic s-a întors la clasă
Pe parcursul cercetării cadrul didactic a fost suspendat de la clasă. Totuși, concluzia la care s-a ajuns este că nu ar exista un motiv real pentru folosirea cuvântului „agresat” în cererea de transfer înaintată de mama elevului. „Nouă incidentul nu ne-a fost sesizat în mod direct. Ci s-a depus în mijlocul lunii ianuarie la Inspectoratul Școlar o cerere de transfer din partea părinților minorului de șase ani. În urma cererii care a fost depusă, colegii de la comisia de transfer au sesizat că motivul era abuzul fizic din partea cadrului didactic.
Imediat am făcut o adresă spre unitatea de învățământ solicitându-le de îndată să ne spună care este situația, ce măsuri au întreprins, care sunt acțiunile pe care le vor face pentru a verifica dacă ceea ce părinții acuză se confirmă sau nu. În acest moment, din informațiile de la școală pe care ni le-au comunicat la finalul cercetării disciplinare, rezultă că comisia de cercetare disciplinară nu a găsit-o vinovată pe doamna profesor, aceasta începându-și ulterior activitatea în urma suspendării pe care a avut-o”, transmite Aura Danielescu, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
Alte incidente de violență din mediul școlar
Tot în județul Timiș, luna trecută, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că la o grădiniță din Racovița un copil de patru ani a fost lovit de cadrul didactic. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Timiș, nici la unitatea de învățământ și nici la sediul inspectoratului nu a fost depusă vreo plângere în acest sens. Conducerea Școlii Gimnaziale Racovița a aflat de incident dintr-o postare de pe o rețea de socializare, realizată de mama minorei. Potrivit acesteia, fetița ar fi fost agresată fizic prin „aplicarea unei măsuri de corecție cu o jordiță, peste mânuțe și față”. Toată situația a scos la iveală și faptul că fetița a fost primită la grădiniță de educatoare fără ca aceasta să fie înscrisă, lucru care a atras după sine o cercetare disciplinară.
Cazuri de violență există și de partea cealaltă. Zilele trecute un elev de clasa a VIII-a din Târgu Mureș și-a bătut diriginta până când aceasta a avut nevoie de îngrijiri medicale. Totul a avut loc de față cu mama băiatului, care, culmea, își încuraja copilul și o amenința pe profesoară. Motivul? Răzbunare. Elevul a creat un scandal la școală, a fost dus la secția de Poliție, iar apoi s-a întors pentru a se răzbuna pe dirigintă. După toate cele petrecute, elevul a stat 24 de ore în arest. Apoi, a fost suspendat pentru o perioadă de cinci zile. Concret, el nu poate merge la școală în perioada 13 – 19 martie.