Concurs de proiecte gestionate de și pentru tineri. Sprijin financiar de 5.000 euro
Ambasada Franței și Institutul Francez din România lansează un nou concurs de proiecte. Acesta are ca scop valorificarea voluntariatului și implicarea tinerilor, atât la nivel național, cât și european. De asemenea, se oferă un sprijin financiar de 5.000 euro pentru proiecte ale organizațiilor societății civile, gestionate de și pentru tineri.
Grupul țintă este reprezentat de cei cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, iar proiectele trebuie să propună acțiuni inovatoare și colective pentru una sau mai multe din temele propuse. Dosarele trebuie trimise prin e-mail, până pe duminică 31 martie 2024 (inclusiv) la: gouvernance@institutfrancais.ro. Toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă depune dosarul sunt disponibile pe site-ul Ambasadei Franței, aici.
Temele concursului
Prima dintre ele este „Consolidarea locului tinerilor în instituțiile politice, economice și culturale și promovarea unei mai mari diversități în cadrul acestor instanțe”. Aici trebuie avute în vedere următoarele aspecte:
creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la importanța participării la dezbaterea publică și susținerea unei mai mari reprezentări a diverselor grupuri în politică;
acțiuni în favoarea autonomizării tinerilor din grupurile care suferă discriminare pe criterii de gen, etnie, orientare sexuală sau handicap: dezvoltarea competențelor și a spiritului de conducere.
Cea de-a doua temă poartă numele „Educație și sensibilizare cu privire la schimbările climatice și protecția mediului”. Aici proiectele trebuie să aibă în vedere:
contribuția la creșterea sensibilizării cu privire la mediu și climă;
formare privind integrarea aspectelor legate de mediu și climă în proiectele și organizațiile conduse de tineri.
„Consolidarea proiectului european” este cea de-a treia temă propusă, iar proiectele trebuie să se concentreze pe:
educație, informare și formare cu privire la problemele și politicile europene;
promovarea valorilor europene.
A patra și ultima temă este „Educație mediatică și informațională”. Aici atenția trebuie să se îndrepte către:
consolidarea capacității de a dezvolta o înțelegere critică a dispozitivelor de comunicare, a utilizărilor acestora, a conținutului transmis și a efectelor posibile sau dovedite ale acestora, prin intermediul unor activități de sensibilizare sau ateliere de lucru;
formarea în domeniul creării de conținut, al înființării platformelor și al gestionării mijloacelor de comunicare (creație sonoră, video, redactare jurnalistică etc.).