Tinerii, preocupați de viitorul planetei. Ce vor aceștia de la Guvernul României
Tinerii din România sunt preocupați de viitorul planetei. Consiliul Tineretului din România, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România și Delegații de Tineret la ONU, cu contribuția Boardului Copiilor din România cer Guvernului să acționeze pentru a opri declinul polenizatorilor. Și, în același timp, pentru a salva viitorul generațiilor următoare.
Organizațiile naționale de tineret se alătură Fondului Mondial pentru Natură (WWF România). Împreună cer autorităților să realizeze un plan național de acțiune integrat pentru conservarea polenizatorilor. Îngrijorarea tinerilor vine după ce studiile au arătat că 1 din 3 specii de albine, fluturi și sirfide sunt în declin. În același timp, în jur de 4 din 5 specii de plante cultivate și sălbatice cu flori depind de polenizarea animală. Mai mult, una din 10 specii este amenințată cu dispariția.
Cunoscând toate aceste informații, tinerii au transmis o declarație către Guvernul României. „Prin această declarație, dorim să atragem atenția asupra importanței cruciale a polenizatorilor pentru tineretul românesc. Credem că este injust ca viitoarele generații să moștenească o țară cu mai puține resurse de hrană. Cu o mai mare inaccesibilitate financiară pentru o dietă sănătoasă, dependentă de polenizarea artificială. Și cu o biodiversitate mai puțin bogată decât cea de care ne bucurăm astăzi. Avem o responsabilitate etică față de viitorul generațiilor următoare de a proteja și de a gestiona în mod responsabil resursele naturale”, se arată în declarația tinerilor către Guvernul României.
Ce măsuri propun tinerii
Tinerii mai propun și alte măsuri pe lângă apelul ferm de elaborare a unui plan național de acțiune pentru conservarea polenizatorilor. Printre acestea se numără un „test al sustenabilității”. El e menit să verifice că politicile publice adoptate nu vor afecta negativ viitoarele generații. De asemenea, tinerii propun și crearea unui sistem de finanțare. Acesta ar trebui să faciliteze accesul la oportunități de cercetare / colectare de date / monitorizare și care să stimuleze pregătirea de specialiști în domeniu.
„Într-o eră în care echilibrul natural este sub asalt, trebuie să ne unim eforturile pentru a proteja indispensabilii lucrători ai naturii – polenizatorii. Viitorul nostru și al generațiilor viitoare depinde de cum vom acționa acum”, spune Vlad Duma, membru în Comisia Educațională a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România. Cei care vor să susțină demersul privind planul național de acțiune pentru conservarea polenizatorilor pot semna o petiție aici.