Programe CERN. Elevii învață despre fizica particulelor și energiile înalte
Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cunoscută sub numele de CERN și aflată în Geneva, este o organizație interguvernamentală care operează cel mai mare laborator de fizică a particulelor din lume. Prin intermediul unui program inițiat de organizație, elevii învață despre fizica particulelor, dar și despre energiile înalte.
Facultatea de Fizică a Universității din București, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și grupul „Education, Communication and Outreach” CERN, a anunțat lansarea competiției pentru două programe care se vor desfășura la CERN în luna iunie.
Unul din programe se adresează elevilor de liceu. „Romanian High – School Students Internship Programme 2024 (HSSIP – RO)” va avea loc în perioada 2 – 15 iunie. Elevii vor avea ocazia să învețe mai multe despre fizica particulelor elementare. De asemenea, vor învăța și despre experimentele la energii înalte chiar la CERN. „Programul este conceput astfel încât elevii au ocazia de a deprinde noțiuni introductive ale fizicii particulelor elementare și energiilor înalte, de a se familiariza cu detectorii de la LHC (Large Hadron Collider), interacționând cu cercetătorii de la CERN. Totodată, au loc vizite la principalele facilități de cercetare și laboratoare experimentale, multe dintre ele unice în lume”, transmit reprezentanții Facultății de Fizică a Universității din București.
Criterii de eligibilitate și metoda de înscriere
Pentru a putea face parte din program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Să fie elev de liceu în România;
Să aibă 16 ani împliniți până în 2 iunie;
Să cunoască bine limba engleză;
Să nu fi participat înainte la un program similar al CERN.
Cei care vor să aplice pentru program trebuie să se înscrie online până în 9 martie. Cum? Completând formularul de la secțiunea de înscrieri (Registration), care e disponibil aici. De asemenea, candidații sunt invitați să trimită o scrisoare de motivație (maximum 500 cuvinte) și un scurt videoclip (maximum trei minute). Ambele trebuie să fie în limba engleză și să explice motivul pentru care candidatul își dorește să participe la acest program. Mai multe detalii legate de înscriere poți obține de aici.