Șase licee devin școli model. Copiii au învățat să se implice
Proiectul Școala ASAP+, derulat de ASAP România, a ajuns la final. Șase licee devin școli model în colectarea separată a deșeurilor. Elevii au participat la mai multe acțiuni de educare și de conștientizare cu privire la colectarea deșeurilor reciclabile și protecția mediului.
Cele șase instituții de învățământ, patru din București, una din Brașov și una din Constanța, au îndeplinit criteriile pentru a fi de acum înainte exemple de bune practici în colectarea separată a deșeurilor. Școlile model sunt Liceul Teoretic „Jean Monnet”, Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, Colegiul German Goethe și Colegiul Național „Grigore Moisil”, toate din București. Lista este completată de Colegiul Național „Àprily Lajos” din Brașov și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Aproape 80% din cantitatea de deșeuri din fracția uscată colectată în timpul proiectului poate fi valorificată prin reciclare. Această analiză a fost realizată de Greenpoint, partenerul tehnic al ASAP pentru această acțiune. Majoritatea elevilor din școlile partenere în proiect cunosc regulile de colectare separată și le aplic. Totuși, sunt foarte importante atât prezența unei infrastructuri corect dimensionate, cât și măsurile sau acțiunile educaționale aplicate cu consecvență de fiecare instituție de învățământ, care implică personalul administrativ, profesorii și elevii.
„Provocarea acestui proiect a fost să organizăm într-un interval de timp clar delimitat mai multe tipuri de activități în unitățile de învățământ partenere. Și să urmărim impactul acestora în rândul elevilor, al profesorilor și al personalului auxiliar. Proiectul ASAP+ a fost o surpriză la nivel de implicare a comunităților acestor școli. S-au creat discuții interesante, pornind de la teme de responsabilitate socială, care au dus la dialoguri mai profunde, pe teme conexe preocupărilor adolescenților”, a precizat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.
Școlile, dotate cu infrastructură de colectare separată a deșeurilor
În cadrul proiectului școlile au fost dotate cu infrastructură de colectare separată a deșeurilor. De asemenea, personalul administrativ, cadrele didactice și elevii au fost instruiți cu privire la folosirea lor. Acolo unde a fost necesar, școlile au fost dotate cu 234 de coșuri de gunoi în sălile de clasă și au primit materiale informative. Astfel, colectarea selectivă a fost înțeleasă mai ușor și realizată cu responsabilitate.
Partea interactivă a proiectului, prin care elevii au putut lua parte la activități de upcycling desfășurate de Alexe Popescu și la sesiunile de joacă „Adevăr sau Reciclare” cu Alex Zamfir, a fost cea mai îndrăgită. Șase astfel de ateliere s-au desfășurat cu fiecare dintre cei doi invitați ai ASAP. Peste 350 de adolescenți au reușit să intre astfel în universul ASAP. Aici reutilizarea plasticului e posibilă și componenta ludică, garantată. 60 de cadre didactice, câte 10 de la fiecare școală, au urmat un curs de educație pentru mediu. În plus, tot ca parte din proiect, patru dintre cele șase instituții de învățământ au marcat ideea de școală model printr-o pictură murală exterioară. Ea a fost realizată de Radu Crețu, cunoscut în mediul online drept Cracklez.
„Atelierele au fost interesante și plăcute. Am aflat informații noi, de actualitate. Despre poluare, deșeuri, reciclare și impactul acțiunii omului asupra mediului. Totul într-un mod interactiv și distractiv”, a declarat Ingrid Georgescu, clasa a X-a D, C.N. „Grigore Moisil”, București.