POVEȘTILE CULORILOR. Pictura „Primăvara” de Botticelli
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre pictura „Primăvara”, realizată de Sandro Botticelli.
Începutul lunii martie marchează, din punct de vedere calendaristic, începutul primăverii, așa că am ales ca azi să vorbim despre un tablou care poartă numele acestui anotimp. Primăvara a inspirat de-a lungul timpului mai mulți pictori și artiști. Și este de înțeles de ce. Acesta e momentul în care ziua crește, soarele se face din ce în ce mai simțit, iar natura renaște.
Sandro Botticelli s-a lăsat la rândul lui inspirat de acest anotimp și a realizat pictura „Primavera”. Aceasta prezintă nouă figuri mitologice care se află într-o livadă de portocali și dafini. În jurul lor, înfloresc sute de soiuri de plante. Imaginea are nenumărate referiri la poezia și literatura clasică, dar nu este născută dintr-o poveste anume.
Zeițe, zei și mister
Pictura o prezintă, în prim plan, potrivit uffizi.it, pe Zephyrus, care îmbrățișează o nimfă. Apoi, ea este portretizată în Flora, zeița primăverii. Centrul picturii este dominat de altă zeiță și anume Venus, zeița iubirii și frumuseții, care este ușor îndepărtată de ceilalți. În tablou este reprezentat și un Cupidon legat la ochi, care trage cu săgeata iubirii. În stânga operei se regăsesc alte trei zeițe care dansează în cerc, iar Mercur, mesagerul zeilor, este și el reprezentat în timp ce atinge un nor cu toiagul.
Sandro Botticelli s-a implicat mult în realizarea acestui tablou, dovada fiind atenția la detalii. Culoarea închisă a vegetației se datorează parțial procesului de îmbătrânire a pigmentului original, dar este luminată de abundența de fructe și flori. Au fost identificate cel puțin 138 de specii de plante diferite, toate descrise cu acuratețe de Botticelli.
Tabloul este pictat pe un suport de lemn de plop, însă nu se știe cu exactitate când ar fi fost făcut și de ce. Oamenii de știință consideră că ar fi fost realizat în anii 1470 sau începutul anilor 1480. Un alt lucru interesant este că numele picturii, „Primavera”, nu a fost dat de Botticelli, ci de Giorgio Vasari, care a văzut-o la aproximativ 70 de ani după ce a fost creată.