Rugby-ul, un sport jucat cu succes de fete. Cine sunt „Mâtzele negre”
Rugby-ul este un sport jucat cu intensitate de băieți, dar este jucat cu succes și de fete, chiar dacă puțină lume știe asta. Un exemplu în acest sens sunt junioarele „Mâtzele negre” de la Piatra Neamț.
Așa cum le spune și numele și la fel ca „surorile” lor mai mari, senioare, fetele au performanțe remarcabile și se impun pe teren ca niște pisici care își apără teritoriul. Echipa a devenit un brand datorită profesorului Eusebiu Popa. Un alt lucru puțin știut este că istoria rugby-ului feminin românesc este veche. Are aproape 30 de ani. Și tot profesorului Eusebiu Popa i se datorează. Acesta a înființat în 1996 prima echipă oficială de rugby feminin din România. Ideea i-a venit când era în Italia, într-un turneu cu o echipă de băieți. Afilierea oficială la Federația Română de Rugby a fost semnată la 12 august 1996. Clubul se numea „Rugby Club Venus 1991”.
Rezultatele primei echipe de rugby feminin au început să apară în anul 2000. Atunci fetele s-au clasat pe locul III la „Heineken Rugby Sevens”, o competiție organizată la Amsterdam. Apoi, în sezonul 2005 – 2006 titlul național de rugby feminin, senioare, a ajuns la Piatra Neamț. În 2006 echipa națională a câștigat Grupa B valorică, fiind înregistrată promovarea. Și tot în acel an, cu formația „Venus”, a fost obținut locul I la un turneu de rugby în 10, desfășurat în Belgia. Astăzi, „Rugby Club Venus RIFIL 1991” se poate lăuda cu reprezentante în echipa națională a României, dar și cu jucătoare la echipele din prima ligă.
„Rugby pentru toți”, un program dedicat copiilor
Fundația Te Aud România derulează programul „Rugby pentru toți”. Acesta e dedicat copiilor cu vârste cuprinse între șase și 14 ani și este susținut de Federația Română de Rugby, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava și Inspectoratul Școlar Suceava. Anul acesta Fundația Telus International Romania Community Board continuă parteneriatul cu Fundația Te Aud România, iar asta înseamnă că și mai mulți copii se vor bucura de el.
„Suntem singura organizație care activează sistematic în județul Suceava. Și ne preocupăm ca tinerii care fac parte din programele noastre să se dezvolte multilateral, oferindu-le mai mult decât un spațiu de a face sport. Fiecare an școlar vine cu noi provocări și nevoi pentru tineri. Faptul că Fundația TELUS International Romania a decis să continue parteneriatul început în 2023 ne încurajează că putem să dezvoltăm proiectul către și mai mulți beneficiari”, a declarat Oana Vasiliu, coordonatoarea de proiecte a Fundației Te Aud România.