Uniunea Europeană impune o serie de obligații pentru platformele online. Care sunt ele
Uniunea Europeană a luat măsuri și impune o serie de obligații pentru platformele online. Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) a intrat în vigoare și prevede reguli noi privind conținutul ilegal, vânzătorii online, transparența și publicitatea înșelătoare.
Scopul actului legislativ privind serviciile digitale este să creeze un mediu online mai sigur, mai echitabil și mai transparent. Cei de la avocatoo.ro au explicat care sunt noile obligații impuse într-o postare pe Instagram. Concret, DSA prevede:
Noi reguli pentru eliminarea rapidă a conținutului ilegal online;
Monitorizarea mai strictă a vânzătorilor online;
Mai multă transparență și responsabilitate din partea platformelor;
Interzicerea publicității înșelătoare.
Obligațiile platformelor online
Pentru ca scopul DSA să fie îndeplinit, platformele online sunt obligate să ia anumite măsuri. În primul rând, ele trebuie să ofere utilizatorilor mijloace de a raporta conținutul ilegal și să trateze problemele apărute rapid și eficient. De asemenea, trebuie să interzică complet minorilor publicitatea bazată pe crearea de profiluri sau pe baza datelor personale ale minorilor. În ceea ce privește reclamele, utilizatorii trebuie să fie informați despre motivele pentru care anumite reclame le sunt prezentate și cine a plătit pentru ele.
O altă obligație care le revine platformelor online este să interzică publicitatea bazată pe date sensibile (convingeri politice, religioase). În același timp, platformele trebuie să ofere explicații pentru decizii precum eliminarea conținutului sau suspendarea conturilor, iar anual trebuie să publice un raport despre procedurile de moderare a conținutului.
De toate aceste obligații sunt scutite platformele online cu mai puțin de 50 de angajați și cele cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 10 milioane de euro. Pe de altă parte, ele trebuie respectate și de serviciile de găzduire (serviciile cloud), dar și de intermediarii online (furnizorii de servicii de internet). Fiecare are un set specific de obligații.
În România, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va acționa în calitate de coordonator național al serviciilor digitale. Cu alte cuvinte, ANCOM va verifica dacă normele sunt respectate sau nu. La nivel european Comitetul European pentru Servicii Digitale va monitoriza aplicarea DSA în mod consecvent în toate statele membre. În plus, va oferi consultanță și analiză pentru probleme legate de serviciile digitale.